El brot del Galileo Galilei s'escampa més enllà de la Universitat Politècnica

Dels 168 postius confirmats, només 61 pertanyen a alumnat i personal de la UPV.

Imatge d'un dels balcons de la residència Galileo Galilei de València, on s'ha produït un dels brots
Imatge d'un dels balcons de la residència Galileo Galilei de València, on s'ha produït un dels brots / À Punt NTC

El brot del col·legi major Galileo Galilei s'escampa entre les universitats valencianes. Només 61 dels 168 contagis confirmats corresponen a alumnat i personal de la Universitat Politècnica de València, segons ha informat la UPV en un comunicat. Els 107 positius restants es reparteixen sobretot entre l'alumnat d'altres centres universitaris de l'àrea metropolitana de València, com va anticipar la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro.

Les 712 PCR practicades al campus de Vera només han revelat cinc contagis al grau de Biotecnologia, el focus inicial a la UPV. La Conselleria de Sanitat Universal manté actiu el rastreig dels contactes estrets del brot, una tasca que s'ha reforçat amb efectius de l'Exèrcit de Terra.

Una de les coses que més preocupa Salut Pública és el compliment de l’aïllament en la residència i que no coincidisquen casos positius amb negatius en una mateixa habitació. Segons ha pogut saber À Punt Noticies aquesta vesprada encara hi havia casos amb PCR positiva i altres negatius en les mateixes habitacions.

Positius a la Universitat de València

En les últimes hores la Universitat de València ha activat la docència en línia per a quatre grups de les Facultats de Farmàcia i Economia, després de registrar tres positius en un curs, un d'ells vinculat a la Galileo. El protocol de la universitat indica que les classes presencials s'han de suspendre en una aula quan hi ha almenys tres contagis positius. Els 238 estudiants afectats, que rebran la docència per via telemàtica fins el pròxim 16 d'octubre, representen amb tot una mínima part dels 45.000 alumnes de la UV.

El CEU San Pablo també ha hagut de suspendre classes presencials dels graus de Farmàcia i Medicina per contagis relacionats amb la residència.

Mentrestant, avança la investigació per a aclarir les circumstàncies de la festa de la residència que s'associa amb l'origen del macrobrot, el més gran de la Comunitat Valenciana. La Policia Autonòmica ha continuat de manera telemàtica amb la ronda d'interrogatoris per a esclarir els fets, trobar els organitzadors de l'esdeveniment i depurar possibles responsabilitats entre els participants i el mateix col·legi major. També estan revisant els vídeos de la festa que es van compartir en diferents xarxes socials, a fi d'indentificar els alumnes i residents que van incomplir les mesures de seguretat.

Multes de fins a 60.000 euros per als organitzadors de la festa

L'organització de festes amb assistència massiva de persones està catalogada com a falta molt greu en el decret llei 11/2020 de la Generalitat. Les multes van dels trenta mil als seixanta mil euros i poden comportar la clausura del local i la prohibició de l'activitat per un màxim de tres anys. Si es considera que s'han botat deu o més articles del decret, les sancions podrien arribar als 600.000 euros.

La investigació interna del Galileo Galilei xifra en vora un centenar els participants en la festa no autoritzada que es va celebrar al terrat de l'edifici. La porta d'accés estava tancada però suposadament hi van accedir a través d'una escala d'incendis. L'esdeveniment va començar a les 19 hores. Una hora després una resident va alertar al conserge del centre que s'estava produint la festa, que va tindre ramificacions en algunes habitacions. A partir d'ací la informació és confusa. Alguns residents asseguren que agents de la Policia Nacional arribaren a personar-se a l'edifici perquè es posara fi a l'acte.

Des de la residència es recorda que tot l'alumnat ha signat un compromís per a acatar les normes de seguretat per la Covid-19. El centre, que no té càmeres de seguretat al terrat, ha posat a disposició de la Policia Autonòmica les gravacions del circuit intern de seguretat per a facilitar la identificació dels responsables.

La UPV també ha activat una investigació pròpia. El centre es considera el gran perjudicat per la suspensió de les classes presencials per a 25.000 estudiants per culpa d'una celebració externa. Qui no actuarà de moment d'ofici és la Fiscalia, que esperarà que es resolga la investigació de la Conselleria de Justícia.

Crítiques dels residents pel tracte rebut

Més de 600 estudiants estan aïllats a la residència Galileo Galilei i continuaran en aquesta situació encara una setmana més, fins al 13 d'octubre. El col·legi major farà un cribratge exhaustiu amb antígens per a tindre controlat el brot. De moment tots els joves són asimptomàtics, però passen una revisió mèdica diària. Les persones que han donat positiu estan aïllades en habitacions individuals i el personal de la residència els deixa el menjar a la porta de les habitacions.

La pressió sobre els residents del Galileo Galilei està generant tensions dins de l'edifici. Molts estan molestos per estar en el focus mediàtic i consideren injust el tracte que reben dels mitjans de comunicació, les autoritats universitàries i el Consell. En alguns dels balcons es poden llegir missatges denigrants aparentment al·lusius al vicerector de la UPV, José Luis Cueto, o que demanen la “dimissió” del govern.

També et pot interessar

stats