Una dona espanyola, el primer cas únic al món de curació funcional de la sida

La pacient està quinze anys sense rebre cap mena de medicació, però el seu sistema immunitari controla el virus al seu cos

La dona de Barcelona és la primera persona del món a tindre immunitat contra el VIH / À Punt NTC
27 de juliol 2022 - 18:19

Una pacient de Barcelona fa quinze anys que controla el VIH sense cap mena de medicament, un cas excepcional de curació funcional de la sida que estudia l'Hospital Clínic de Barcelona.

El cas s’ha presentat en el Congrés de Sida de Mont-real (Canadà), on s'han analitzat les diferències amb altres casos coneguts fins ara amb pacients de Berlín i Londres. Aquests malalts van aconseguir una curació absoluta de la sida després d'un trasplantament de cèl·lules mare per a tractar les malalties de sang que patien.

En el cas de la pacient de Barcelona, en canvi, es tracta d'una curació funcional, ja que la dona continua tenint el virus al cos, però el seu sistema immunitari pot controlar absolutament la replicació.

Fa més de quinze anys, a la pacient la van diagnosticar en l'estadi d'infecció aguda pel VIH –la més primerenca– i la van incloure en un assaig clínic amb tractament antiretroviral durant nou mesos i diverses intervencions amb un immunosupressor, la ciclosporina A.

El tractament antiretroviral, l'estàndard per a controlar la sida, és efectiu per a suprimir la replicació viral dins del cos i bloqueja la transmissió a altres persones. Amb això el pacient aconsegueix un nivell tan reduït del VIH en sang que passa a ser indetectable en una anàlisi convencional. Però el VIH persisteix en reservoris, de manera que, si se suspén la teràpia, té capacitat de replicar-se i pot tornar a atacar el pacient.

Un cas excepcional

El cap de la unitat de VIH de l'Hospital Clínic, Josep Mallolas, ha destacat que el cas barceloní "és excepcional”. La pacient no té factors genètics clàssics associats amb el control de la malaltia, ni virus defectuosos, perquè els investigadors van aïllar mostres en laboratori i van comprovar que el seu VIH tenia les condicions per a replicar-se. També van confirmar que els seus limfòcits T –agents clau del sistema immunitari– són susceptibles a la infecció pel VIH. Això suggereix que altres poblacions cel·lulars de la sang bloquejaven la infecció i podrien contribuir al control de la malaltia.

Els investigadors han batejat les cèl·lules que aconsegueixen controlar el virus com a natural killer (NK), ja que formen part del sistema immune innat i constitueixen la primera línia de defensa enfront de diferents patògens. A més, han identificat els limfòcits tipus T CD8+, que tenen un paper clau en la defensa de les cèl·lules enfront de virus i bacteris.

"Comparat amb altres persones, la pacient té nivells molt alts d'aquestes dues poblacions, que poden estar bloquejant el virus i destruint cèl·lules infectades", ha destacat la investigadora Núria Climent. A partir d'ara, l'objectiu dels investigadors és desxifrar amb tot detall el model d'èxit del sistema immunològic d'aquesta pacient, per a determinar si és possible replicar-lo en altres afectats.

En el seguiment del cas i l'estudi dels mecanismes han participat investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, la Universitat de Barcelona, el CIBERINFEC, l'Hospital Germans Trias de Badalona i l'Institut de Salut Carlos III.

També et pot interessar

stats