Una dècada del juny més destructiu per a les nostres muntanyes
Dos incendis, originats a Cortes de Pallars i Andilla, van cremar més de 48.500 hectàrees de més de vint municipis i set comarques
El juny del 2012 està marcat en negre en el calendari valencià. Fa una dècada, el 28 i 29 de juny, prenien força dos dels incendis forestals més destructius de les últimes dècades per a les nostres muntanyes: un a Cortes de Pallars, que va arrasar més de 29.752 hectàrees i un altre a Andilla, on se'n van cremar 20.945. En total, el foc va convertir en cendra vora 50.000 hectàrees, amb devastadors efectes ambientals i també econòmics.
L’empremta del foc va canviar el paisatge de més d’una vintena de municipis de set comarques. Les flames originades el 28 de juny a Cortes de Pallars van amenaçar tretze pobles de la Canal de Navarrés, la Foia de Bunyol i la Ribera Alta. Unes condicions meteorològiques adverses, amb el ponent com a protagonista, van espentar les flames cap a l’est fins a assolir unes dimensions històriques.
Durant més d’una setmana, les flames van anar estenent-se des de Cortes de Pallars cap a la Foia de Bunyol i la Canal de Navarrés, fins a arribar pràcticament a les portes de les urbanitzacions de l’interior de la Ribera Alta, en localitats com Real i Montroi, i les parcel·les de cultiu d'aquests pobles.
Focs simultanis
Amb els serveis d’extinció desbordats i unes flames de dimensions esfereïdores avançant per punts de difícil accés de la Vall de Cofrents, un segon incendi, que també esdevindria històric per la superfície cremada, comprometia la situació de les muntanyes de l’interior valencià.
En aquest cas s’originava a Andilla, només unes hores després del de Cortes de Pallars, i acabaria cremant els termes de nou municipis dels Serrans, el Camp de Túria i l’Alt Palància.
L’oratge va ser un dels principals enemics a véncer en aquests incendis simultanis. La Comunitat Valenciana hagué de plantar cara aquells últims dies de juny del 2012 a temperatures superiors als 35 graus.
Va ser un episodi de calor perllongada, més intensa que la que hem deixat arrere aquest juny, de ponent persistent i que va deixar temperatures històriques fins aleshores.
Aquests dos incendis forestals, que encara recorden els pobles afectats, són per a Greenpeace, dos dels pitjors de la península Ibèrica durant el segle XXI.