Un terratrémol de 4,8, la màxima magnitud registrada, se sent en tota La Palma i part de Tenerife
La colada de lava més pròxima a la mar, que discorre al sud de la muntanya de La Laguna, es troba ja a poc més de cent metres de la costa
La Palma ha registrat aquesta nit un terratrémol de magnitud 4,8 en l'escala de Richter, el major des que fa setmanes va començar la crisi volcànica en què està sumida l'illa, segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional. El sisme ha tingut lloc a les 22:48 hores, amb epicentre a Villa de Mazo i focus a 39 quilòmetres de profunditat.
El moviment no només s'ha sentit en tota l'illa, sinó també en diverses localitats del nord de Tenerife. Fins al moment, els sismes de més magnitud a l'illa eren dos de 4,6 registrats en els últims tres dies. Durant aquesta matinada s'hi han detectat 14 sismes, el major de 3,4 al nord-est del municipi de Fuencaliente a les 02:54 hores.
Transcorregut un mes des de l'inici de l'erupció volcànica, continua l'emissió de magma seguint un patró similar al de dies previs. Des de la direcció del Pevolca se segueix especialment l'evolució de les colades més septentrionals. La més pròxima a la mar, que discorre al sud de la muntanya de La Laguna, es troba a menys de cent metres de la costa.
Quan arribe a aquesta zona, es procedirà a confinar la població dels nuclis de San Borondón, La Condesa, Marina Alta, Marina Baja i Tazacorte, en previsió de l'emissió de gasos que produirà el contacte de la lava amb la mar.
Pel que fa a la qualitat de l'aire, la capa d'inversió tèrmica seguirà en cotes baixes fins al pròxim dia 22, fet que impedeix la dispersió de gasos i partícules en suspensió i afecta especialment El Paso. Es manté la recomanació de confinament dels veïns i l'ús de mascaretes FFP2 o superiors en cas d'haver d'eixir al carrer.
La superfície afectada pel procés eruptiu arriba a vora 780 hectàrees i l'amplària màxima entre els punts extrems de les colades es manté en uns 2.900 metres (que també inclouen algunes zones no danyades).