L'erupció del Cumbre Vieja compleix un mes amb 763 hectàrees afectades i 1.956 edificacions destruïdes

À Punt emet aquest dimarts, a les 22:00 hores, el programa ¡Todos con La Palma! de la Televisió Canària per a retre homenatge als afectats d'aquest desastre natural

La lava crema una casa a l'illa canària de la Palma
La lava crema una casa a l'illa canària de La Palma / Susana Vera (Reuters)

Després d'un mes des de l'inici de l'erupció del volcà de Cumbre Vieja a l'illa de La Palma, la superfície afectada per la lava és ja de 763 hectàrees i 1.956 són les edificacions destruïdes, segons l'últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN) emés a primera hora d'aquest dimarts.

Seguretat Nacional ha informat a més que l'erupció segueix avant i el flux principal de les colades de lava discorre pel flanc nord, baixant per la part nord de les colades prèvies, seguint trajectòries cap a l'oest i nord-oest, i dins de la zona d'exclusió actual.

Quant a la colada que podria arribar novament a la mar, situada al sud-oest de la muntanya de La Laguna, està a uns 160 metres respecte a la costa, encara que en aquestes últimes hores ha alentit l'avanç fins als dos metres per hora.

Trànsit aeri operatiu amb retards per la cendra

El trànsit aeri a l'aeroport de La Palma roman aquest dimarts operatiu, però amb retards en els vols interinsulars ocasionats pel núvol de cendra volcànica, que forma ja una columna de 4.200 metres d'altura. L'aeroport de Tenerife opera també amb normalitat, si bé ahir dilluns va haver-hi cancel·lacions i desviaments de vols.

La direcció del Pevolca ha recomanat a la població d'El Paso que entre les 14:00 i 21:00 hores, romanguen dins de les cases a la vista de les condicions meteorològiques desfavorables per a la qualitat de l'aire.

Suspeses les classes en dos centres de Tazacorte

Mentrestant, el DSN ha comunicat que hui s'han suspés les classes presencials en els dos centres educatius de Tazacorte per la possibilitat que la lava arribe a la costa i després que ahir dilluns més de 4.500 alumnes i quasi 600 professors de la vall de Aridane, reprengueren les classes després d'un mes.

Baixa lleugerament l'activitat sísmica

Des de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) les dades indiquen que des de la passada mitjanit l'activitat sísmica a l'illa de La Palma s'ha reduït lleugerament en relació a dies passats, amb 14 moviments registrats en les primeres hores d'aquest dimarts, la majoria a Fuencaliente i només tres a Mazo.

À Punt emet el programa homenatge de la Televisió Canària

À Punt ha programat per al prime time d'aquest dimarts 19 d'octubre, a les 22:00 hores, el programa ¡Todos con La Palma! de la Televisió Canària (RTVC) per a retre homenatge a la població de l'illa quan es compleix un mes de l'erupció del volcà. A través del programa, els habitants "podran sentir el caliu i el suport, no sols de tots els canaris, sinó de la resta d'Espanya i del món que ha seguit molt de prop, dia rere dia, aquesta catàstrofe que ha deixat sense llar i manteniment milers de famílies".

També et pot interessar

stats