Un robot interactiu ajuda les persones majors a fer exercici

La Universitat Politècnica de València i la Universitat d'Alacant, entre d'altres, han participat en el desenvolupament del projecte.

Pharos determina els exercicis més adequats en funció de les capacitats de cada persona
Pharos determina els exercicis més adequats en funció de les capacitats de cada persona

Pharos és un robot interactiu concebut per a ajudar les persones majors en les seues activitats físiques a casa i que pretén convertir-se en "un company més" d'aquest col·lectiu. Aquest assistent virtual, amigable i d'ús fàcil, està destinat a promoure la vida sana i afavorir un envelliment actiu.

Així ho preveu el projecte hispanolusità que desenvolupen conjuntament investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d'Alacant i la Universidade do Minho (Portugal). 

Vicente Julián, investigador del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial de la UPV, destaca que, a més, Pharos recomana periòdicament activitats físiques personalitzades. El robot inclou també una interfície visual i física que interactua amb l'usuari per a identificar-lo amb una càmera.

"Una vegada identificat l'usuari, Pharos determina els exercicis més adequats en funció de les seues capacitats", explica Ester Martínez, investigadora del Grup de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la Universitat d'Alacant.

Segons l'últim informe sobre evolució de la població mundial elaborat per l'ONU, el 13% de la població actual supera els 60 anys, i l'any 2050 aquest percentatge pràcticament es duplicarà i arribarà al 25%. Les tecnologies, afegeixen des de la UPV, han d'adaptar-se a aquest canvi demogràfic. Just com a resposta a aquest context va nàixer el projecte Pharos, que s'ha publicat recentment a la revista Sensors.

Pharos es basa en el robot comercial Pepper, al qual els investigadors han afegit dos mòduls: el primer d'ells recomana un programa d'exercicis adaptat a cada usuari, mentre que el segon, mitjançant avançades tècniques d'intel·ligència artificial, avalua si l'usuari els realitza correctament. 

És una ferramenta, asseguren, "molt útil per a cuidadors i assistents, ja que permet visualitzar de forma molt senzilla si disminueix la capacitat de fer determinats exercicis, cosa que pot revelar problemes físics i/o cognitius progressius".

També et pot interessar

stats