Un responsable de l'EMA parla de "vincle clar" entre AstraZeneca i els trombes

Marco Cavaleri, responsable de l'estratègia de vacunes de l'Agència Europea de Medicaments, diu que encara no saben què causa la reacció.

Una sanitària prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca
Una sanitària prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Reuters

El responsable de l'estratègia de vacunes de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), Marco Cavaleri, ha afirmat aquest dimarts que hi ha un vincle "clar" entre la vacunació amb AstraZeneca i casos molt rars de trombes.

"Al meu parer ara podem dir que és clar que hi ha una associació (dels trombes) amb la vacuna. No obstant això, encara no sabem què causa aquesta reacció", assegura Cavaleri en una entrevista publicada hui pel diari italià Il Messaggero.

"Ara és cada vegada més difícil dir que no existeix una relació de causa i efecte entre la vacunació amb AstraZeneca i casos molt rars de coàguls sanguinis inusuals associats amb recomptes baixos de plaquetes", ha assegurat.

Cavaleri ha avançat que en les pròximes hores l'EMA dirà "que la connexió està ahí", però encara és necessari entendre "com succeeix". "Estem tractant d’obtindre una imatge precisa del que està passant, per a definir detalladament aquesta síndrome causada per la vacuna", ha especificat.

A més, ha concretat que "entre els vacunats hi ha una quantitat de casos de trombosi cerebral amb deficiència de plaquetes entre els joves més alt del que s’esperava", afig. "Això ho hem de dir", ha anticipat. 

Fonamental estudiar la incidència en les dones

En el cas concret de les dones joves, que segons el responsable de vacunes de l'EMA, són "protagonistes de casos de trombosis", però "pateixen menys l'efecte de la Covid", creu que serà fonamental que s'estudie "la relació risc-benefici per a elles".

"No oblidem que fins i tot les dones joves acaben en vigilància intensiva per coronavirus. Per tant, serà necessari un treball molt meticulós per a comprendre la relació risc-benefici a favor de la vacuna per a totes les edats", exposa.

Segons Cavaleri, l’EMA començarà a donar "algunes definicions preliminars" aquesta setmana, però encara no pot "indicar límits d'edat com han fet diversos països". "Som una agència reguladora i hem de tindre dades molt precises sobre la relació risc-benefici", prossegueix.

Preguntat pel fet que països europeus com Holanda o Alemanya ja han posat límits a aquest fàrmac per a determinades edats, Cavaleri manté que "qui ha de gestionar una campanya de vacunació, fins i tot sense tindre totes les dades al seua disposició, pot decidir reservar AstraZeneca als més majors".

"Poden fer-ho, poden aplicar un principi de precaució"

"Poden fer-ho, poden aplicar un principi de precaució tenint en compte que tenen altres vacunes a la seua disposició. Nosaltres, no obstant això, decidim en relació a eixa vacuna" en concret, assenyala. El representant de l’EMA reconeix que seria "preferible" que hi haguera un consens a escala europea, però admet que "no és senzill".

"Entenc l'exigència europea de tindre una única veu forta, però no sé si ja aquesta setmana podrem tindre una indicació d'aquest tipus. Segurament les informacions del fàrmac seran actualitzades, afirmant que alguns esdeveniments adversos estan relacionats amb la vacuna", conclou.

També et pot interessar

stats