Un de cada quatre menors ha patit assetjament escolar

Les que més pateixen l’assetjament són les xiquetes i els i les menors trans

Un de cada quatre menors valencians ha patit assetjament escolar / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana un de cada quatre xiquets i xiquetes confessa haver patit assetjament a les aules o dins de l’entorn escolar, i la mateixa proporció afirma haver-lo patit en les xarxes socials. Són dades que es desprenen de l’últim informe de l’Unicef a la Comunitat Valenciana, que s’ha elaborat sobre 5.000 menors i que s’ha presentat hui a les Corts en el marc de la comissió especial d’estudi de l’assetjament escolar, que busca posar fre a aquest problema social.

Segons l’informe, que ha lliurat el representant de l’ONG a la Comunitat Valenciana Jorge Cardona Llorens, les que més pateixen l’assetjament escolar són les xiquetes –vora un 25%, contra un 14% dels xiquets– i els i les menors trans.

En aquest sentit, Cristina Peiró, mare d’un xiquet trans i representant de l’associació Chrysallis, ha denunciat que s’està plantejant “una diversitat basada en la genitalitat que genera assetjament cap als xiquets i xiquetes que no encaixen dins dels estereotips”. Per això proposa superar el binarisme.

Una altra de les conclusions de l’informe és que la majoria de la xicalla que pateix assetjament no el denuncia. La causa: la por a les possibles represàlies per part dels assetjadors i assetjadores, i la vergonya. Així ho assegura Pablo Cervera, CEO de Zero Acoso, una plataforma de prevenció, persuasió i suport contra l’assetjament. Cervera ha participat en la comissió per a presentar l’aplicació mòbil de la seua plataforma –anomenada també Zero Acoso i disponible per a dispositius iOS i Android– com a mètode per a detectar casos.  

Aquesta aplicació connecta de forma anònima la xicalla amb persones que poden ajudar-los davant d’una situació d’assetjament, però a més ajuda els centres a previndre i combatre aquest greu problema mitjançant ferramentes com ara enquestes a l’alumnat i informació sobre les consultes que fan les xiquetes i els xiquets a través de la mateixa aplicació, tot respectant l'anonimat. 

També et pot interessar

stats