Un programa de seguiment a supervivents de càncer infantil, la proposta més votada en els primers pressupostos participatius de la Generalitat

Quasi 24.700 valencians i valencianes han votat en aquest procés per a triar entre les 96 inversions que s'executaran a partir de 2022 amb un cost de vora cent milions d'euros

Un xiquet malalt de càncer, en una imatge d'arxiu
Un xiquet malalt de càncer, en una imatge d'arxiu / Aspanion

La creació d'un programa per a realitzar un seguiment a llarg termini a supervivents de càncer infantil és la proposta que més suport ciutadà ha rebut en els primers pressupostos participatius impulsats per la Generalitat. Aquesta actuació, plantejada per Aspanion, comporta una despesa de 500.000 euros i era una de les 96 inversions que la població valenciana podia triar fins al 30 de setembre perquè l'administració autonòmica els proporcionara el finançament necessari per a executar-les a partir de 2022. 

Els consellers d'Hisenda i Participació, Vicent Soler i Rosa Pérez-Garijo, han presentat aquest dilluns els resultats de la fase de votació, l'última etapa del procés a la qual només arribaren els 96 projectes que havien passat els avals econòmics i tècnics. Un total de 24.648 persones, a penes el 0,5% de la població censada a la Comunitat Valenciana, ha participat en la votació. Finalment, tots els projectes candidats han superat aquesta etapa i es faran realitat amb una inversió de més de cent milions d'euros, ja que el pressupost inicial que havia previst el govern valencià (125 milions d'euros) supera la suma de l'import de totes juntes (101,78 milions d'euros).

Els pressupostos participatius són un projecte pilot en el conjunt d'Espanya i que ja s'ha dut a terme en alguns ajuntaments valencians i que ara la Generalitat ha volgut traslladar a l'àmbit autonòmic. Iniciaren la marxa el passat 6 de maig amb la fase d'informació i debats i van concloure el 30 de setembre, després de la fase de votació final i de passar per un procés d'avaluació realitzat des de les diferents conselleries del govern valencià. Dels 125 milions previstos per als primers pressupostos participatius de la Generalitat, finalment la ciutadania ha pogut decidir de manera directa sobre 101.784.548 euros que engloben un total de 96 propostes viables de les 241 avaluades.

Després del programa de seguiment del càncer, que ha rebut el suport de 1.895 persones, les iniciatives més populars entre la ciutadania són la creació d'un parc d'habitatge públic per a joves en el nucli antic de Xàtiva (1.641 suports amb un cost de 3,1 milions d'euros) i la restauració de l'exconvent de Sant Doménec, en aquest mateix municipi (1.436 vots i 120.000 euros). Tanquen el rànquing de les cinc més votades, una proposta que demana a les entitats socials posar en marxa actuacions per a millorar la qualitat de vida de les persones majors en situació de soledat (1.160 vots i 40.000 euros) i la creació d'una empresa pública d'energia (1.144 vots i 100.000 euros).

Dos terços de la inversió (67,2 milions d'euros) s'injectaran en l'àmbit comarcal, que s'ha dividit en set àrees d'actuació: comarques centrals, comarques costaneres del nord, comarques de l'Horta, comarques de l'interior, comarques de l'interior del nord, comarques del sud i comarques del Xúquer-Túria. El 33% restant, 34,5 milions d'euros, servirà per a finançar projectes que abasten tota la Comunitat Valenciana.  

Entre les 96 inversions guanyadores hi ha propostes de tot tipus, que van des dels 15 milions d'euros (la més cara, crear una xarxa sanitària per a apropar la medicina especialitzada a les zones més despoblades del territori) als 15.000 euros (la més barata, obrir un museu dedicat a l'espardenya a Villores, els Ports). Gran part dels projectes estan relacionats amb infraestructures i obres públiques —per exemple, la rehabilitació de la xarxa de camins rurals o la creació de carrils per a vianants i ciclistes— així com la compra d'habitatges per a destinar-los a lloguer social i facilitar l'accés a la vivenda de la població més jove o vulnerable. També hi ha iniciatives per a regenerar el paisatge, com ara netejar les muntanyes o invertir a l'Alfubera de València, rehabilitar el patrimoni cultural o d'altres vinculades amb la recuperació de la memòria històrica. 

De les quasi 25.000 persones que han participat en la votació dels pressupostos participatius, el 65,14% pertany a municipis de les comarques del centre del territori, el 24,65% a les del sud i el 10,2% restant a poblacions del nord. Per edats, el 21% correspon a joves d'entre 16 i 34 anys; el 52% són adults d'entre 35 i 54 anys, mentre que el grup de persones entre 55 i 74 anys suposa un 23% de la participació total i el col·lectiu de més de 75 anys concentra l'1,9%. Tant Soler com Pérez-Garijo s'han mostrat satisfets amb els resultats i han agraït la implicació de la ciutadania.

Publicació de projectes i seguiment

Amb la publicació dels projectes i la quantia assignada als pressupostos participatius es dóna a conéixer a la ciutadania el resultat final del procés, que té caràcter vinculant. A partir d'ara, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, des de la incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 fins que s'executen. Tota la informació es pot consultar a través del portal GVA Participa, segons ha informat la Generalitat. 

També et pot interessar

stats