Un nou test valencià detecta cinc infeccions respiratòries de manera ràpida i barata

Investigadors de la UPV han desenvolupat un sistema que detecta per un euro covid-19, influença A, influença B, adenovirus i el virus respiratori sincitial

Test desenvolupat per investigadors de la UPV
Test desenvolupat per investigadors de la UPV / UPV
11 d'agost 2022 - 10:44

Un equip de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat un nou test, basat en tecnologia de disc compacte, que permet detectar de manera ràpida, senzilla i a molt baix cost, cinc infeccions respiratòries diferents: covid-19, influença A, influença B, adenovirus i el virus respiratori sincitial (RSV).

El nou test, en fase de prototip, és capaç d'analitzar fins a sis mostres al mateix temps, en 30 minuts i amb un cost que els investigadors calculen en un euro per mostra, segons fonts de la institució acadèmica.

L'equip de la UPV, coordinat pel catedràtic Ángel Maquieira, pertanyent a l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de València (UV) i l'Hospital Clínic de València-Institut d'Investigació Sanitària Incliva.

El sistema es compon d'un disc transparent microperforat amb estructures microfluídiques en les quals es depositen les mostres que es volen analitzar, i d'un lector de discos compactes tipus DVD adaptat amb tecnologia desenvolupada pel grup d'investigació de la UPV.

"Quan una persona dona positiu, la mostra genera un senyal òptic que el lector interpreta i determina si el pacient està infectat o no i quina patologia és la que pateix", explica Sergi Morais, professor del Departament de Química i investigador de l'Institut IDM de la UPV i un dels creadors del test.

El dispositiu ideat per l'equip de la UPV permet detectar, simultàniament, tant els antígens virals en mostres presses en nasofaringe, com la presència d'anticossos antivirals específics en mostres de sèrum humà.

"El principal avantatge d'aquest sistema és la possibilitat d'identificar i discriminar simultàniament diverses malalties respiratòries en un únic assaig. Es poden analitzar tant mostres nasofaríngies com mostres de sèrum humà, en un mateix dispositiu", segons Maquieira.

A més, indica, ofereix uns resultats ràpids i fiables, a molt baix cost, la qual cosa el converteix en una "solució molt atractiva per a la seua implementació en els punts d'atenció clínica".

Una altra de les característiques que diferencien aquest dispositiu -en fase de prototip- d'altres existents en el mercat és la seua versatilitat, ja que seria capaç de detectar noves variants d'interés, i altres microorganismes, que concorren en el mateix període de l'any.

"Aquesta detecció múltiple i ràpida no ha sigut comunicada, fins al moment, per cap altre tipus de dispositiu de cribratge ràpid", comenta William Teixeira, investigador també de l'IDM i un altre dels desenvolupadors del test.

Validat a l'hospital Clínic i la UPV

Per a l'obtenció de mostres reals, l'equip de l'IDM-UPV ha treballat en col·laboració amb l'Hospital Clínic i el Centre de Salut Laboral Juana Portaceli de la UPV.

Van analitzar 287 mostres reals, procedents d'individus sospitosos de covid, entre simptomàtics o asimptomàtics, i la validació es va realitzar mitjançant comparació amb mètodes comercialment establits, bé de detecció ràpida d'antígens amb tires reactives o de detecció d'anticossos mitjançant assajos Elisa.

"El 100% de les mostres que van resultar positives al test en tires reactives (Abbot) el nostre biosensor també les va detectar com a positives. En el cas de la covid, la capacitat de predicció de resultats positiu i negatiu dels assajos és, respectivament, del 88 i 98% per al test serològic, i del 95 i 100% per al test d'antígens", explica Sergi Morais.

Idoni per a cribratges massius

El dispositiu té un gran potencial per a la realització de cribratges massius, ja que es pot utilitzar en llocs amb gran afluència de públic com aeroports, col·legis, hospitals o estadis esportius.

A més, per la versatilitat de la solució, el dispositiu es podria fer servir en futures situacions d'emergència sanitària, a causa d'epidèmies o pandèmies, atés que permet integrar altres nous virus o soques d'interés.

"Fins i tot es pot plantejar el seu ús per a avaluar l'eficàcia de la vacunació de la població, ja que també permet analitzar els anticossos de les persones que ja han patit o estan patint alguna d'aquestes malalties", afig Teixeira.

Dispositiu premiat

El treball l'ha publicat la revista Biosensors and Bioelectronics i hi han participat també investigadors dels departaments de Microbiologia i Química-Física de la Universitat de València i del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic Universitari de València, sota la direcció del doctor David Navarro, investigador principal del Grup d'Investigació en Microbiologia Molecular i Patogènesis Microbiana d'Incliva.

L'equip de l'Institut IDM de la Universitat Politècnica de València va presentar aquest dispositiu en la XXXVIII Reunió Biennal de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ), on la seua investigació va ser guardonada amb el premi al millor treball en l'àrea de biosensors.

També et pot interessar

stats