Un nou robot submarí aconsegueix netejar el fem del fons del mar

Es tracta del projecte europeu Maelstrom, format per un consorci que integra huit països; entre ells, Espanya

El robot sumbarí que permet la neteja de fem del fons marí
El robot sumbarí que permet la neteja de fem del fons marí / Tecnalia

L’estat dels oceans preocupa el món de la ciència i del medi ambient, que assegura que en l’actualitat es troben “en estat crític”. Una de les grans amenaces per al fons marí és el fem, en especial el plàstic, que llancen dia rere dia els humans. Es calcula que cada any acaben als oceans fins a deu milions de tones de residus, i n'hi ha tants que s’han creat cinc grans illes de fem que floten al mar i que, en alguns casos, arriben a tindre la superfície de països com Mèxic. Davant aquesta problemàtica, el projecte europeu Maelstrom, format per un consorci que integra huit països, entre ells Espanya, dona una solució "robotitzada, eficient i selectiva" per a netejar el fons del mar. Es tracta de la posada en marxa d’un robot, que s’ha provat a l'illa Sacca Fissola, en la llacuna de Venècia, i on ha recollit ja mitja tona de plàstics. 

Aquest consta d'una plataforma flotant amb un robot submarí de cables i que integra dues solucions: d'una banda, un conducte de succió de 150 mm de diàmetres per al fem de grandària més xicoteta i, d'altra banda, una pinça hidràulica per a agarrar objectes més grans, de fins a 130 quilograms, com a pneumàtics, caixes, seccions de vaixells afonats o xarxes de pesca. Ha sigut dissenyat per a treballar fins a vint metres de profunditat sense danyar els ecosistemes aquàtics, i per a això, porta integrats sensors de pressió i profunditat. 

Segons ha informat l’empresa Tecnalia, participant del projecte, la iniciativa va més enllà i l'objectiu és identificar, recollir, classificar i transformar el fem marí arreplegat en productes reciclats, així com avaluar l'impacte en l'ecosistema. Al llarg de l'any que ve, el robot submarí continuarà netejant el fons marí de Venècia i es preveu que una vegada finalitze el projecte el 2024, puga fer el salt al mercat.

Per això, des de la companyia han assegurat que la situació actual requereix, en primer lloc, evitar l'entrada de nous plàstics en els oceans, a través d'un consum "responsable" i millorant els sistemes de gestió de residus als països en desenvolupament. I, en segon lloc, han indicat que és necessari eliminar l'estoc de macroplàstics marins ja existents abans que es fragmenten en micro i nanoplàstics, que contaminen la cadena alimentària.

També et pot interessar

stats