Un nou fàrmac aconsegueix frenar el càncer en el primer assaig experimental amb humans

Ha demostrat ser efectiu per a atacar el MYC, una proteïna responsable de la progressió de molts tumors comuns com el de mama, pròstata, pulmó i d'ovari

Il·lustració en 3D de cèl·lules canceroses
Il·lustració en 3D de cèl·lules canceroses / Shutterstock

Nova fita en la lluita contra el càncer. Un medicament experimental nou, desenvolupat per un centre d'investigació de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ha demostrat ser eficaç en una primera prova amb humans per a inhibir l'acció de la proteïna MYC, relacionada amb la progressió de molts tumors comuns. En alguns casos, fins i tot, ha aconseguit estabilitzar la malaltia d'una forma segura. El MYC és un dels gens més cobejats en la investigació contra el càncer i fins ara era impossible de tractar amb fàrmacs. La troballa obri ara una porta a l'esperança per a molts pacients.

El fàrmac sota estudi s'anomena Omomyc (o OMO-103) i s'està testant per primera vegada en malalts oncològics. El projecte, liderat pel Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), és un dels que es presenten en un simposi internacional d'assajos clínics que comença aquest dimecres a Barcelona. La cita reuneix 1.500 experts i expertes internacionals en el Centre de Convencions Internacional de Barcelona i està organitzada per les principals associacions d'investigació en càncer als dos costats de l'Atlàntic: l'Organització Europea per a la Investigació i el Tractament del Càncer, l'Institut Nacional de Càncer dels Estats Units i l'Associació Americana d'Investigació en Càncer.

L'assaig en fase I del medicament Omomyc, coordinat per la directora de la Unitat d'Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM)-CaixaResearch del VHIO, Elena Garralda, està en una fase primerenca, però implica un avanç substancial perquè s'ha aconseguit combatre un gen MYC que està molt present en el desenvolupament del càncer. "És un dels objectius més buscats perquè exerceix un paper clau en la conducció i el manteniment de molts càncers humans comuns, com el de mama, pròstata, pulmó i d'ovari, i fins hui, no s'ha aprovat per a ús clínic cap fàrmac que l'inhibisca", ha assenyalat Garralda.

L'equip científic del VHIO ja havia provat la miniproteïna Omomyc en experiments de laboratori i en ratolins amb èxit. Aleshores comprovà que era capaç d'inhibir l'acció del MYC que fomenta el creixement tumoral. L'abril del 2021, van començar un assaig clínic en fase I en 22 pacients als quals se'ls va administrar el medicament per via endovenosa, una vegada per setmana durant un any. L'objectiu era comprovar la seguretat del producte i veure si hi havia signes primerencs de control del càncer. Els malalts presentaven una varietat de tumors sòlids, inclosos càncer de pàncrees, intestí i pulmó de cèl·lules no xicotetes, i tots ells havien rebut entre tres i tretze tractaments prèviament. Per a molts, les opcions estaven ja esgotades.

Aproximadament, el càncer s'ha frenat en la meitat de pacients als quals se'ls ha fet la prova. Huit dels dotze als quals es va realitzar una tomografia automatitzada després de nou setmanes de tractament mostraven que s'havia detingut el creixement del tumor i estava estable. D'aquests voluntaris, dos tenien càncer de pàncrees, tres de còlon, un de pulmó de cèl·lules no xicotetes, un altre un sarcoma i l'últim un tumor de glàndula salival.

"Encara és molt prompte per a avaluar l'activitat del fàrmac, però estem veient l'estabilització de la malaltia en alguns pacients", ha destacat la doctora Garralda, que ha remarcat que a més els marcadors biològics corroboren que estan "apuntant a MYC amb èxit". Els resultats, en tot cas, són preliminars i es continuaran avaluant en estudis pròxims. L'Hospital Vall d'Hebron està en converses amb empreses farmacèutiques per a posar en marxa experiments més amplis l'any vinent. La fase II de l'assaig clínic començarà els pròxims mesos. Habitualment, els medicaments han de superar tres etapes experimentals abans de l'aprovació de les entitats reguladores i la posterior comercialització al públic.

També et pot interessar

stats