El MoMo estima en més de 200 les morts atribuïbles a la calor a la Comunitat Valenciana

Agost apunta a ser el mes més letal, amb un centenar de decessos, i experts alerten dels efectes perjudicials que les temperatures elevades tenen en el cos

Dues persones caminen per València tapades per a protegir-se de la calor
Dues persones caminen per València tapades per a protegir-se de la calor / Europa Press

La calor inusual i extrema registrada aquest estiu ha causat ja més de dos centenars de defuncions a la Comunitat Valenciana. És l'estimació dibuixada per les dades del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MoMo) de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), que xifra concretament en 204 les morts atribuïbles a les altes temperatures entre l'1 de juny i el 23 d'agost. Són fonamentalment casos de persones que ja patien problemes de salut i han empitjorat per culpa de la calor.

La quantitat, tot i que no arriba als registres assolits en el mateix període del 2022 —quan es reportaren 217 decessos—, continua sent elevada i preocupa les veus expertes pels efectes que poden tindre les temperatures elevades en l'organisme i la salut. Especialment en un estiu en què arrosseguem ja quatre episodis de temperatures extraordinàriament elevades per al que és habitual. "L'impacte de la calor no és només un colp de calor, que són els menys. La calor en si és un estrés per al cos" explica a Efe Dominic Royé, cap de Ciència de Dades de la Fundació per a la Investigació de Clima (FIC).

De les 1.830 morts que el sistema MoMo quantifica per a tot Espanya atribuïbles a les temperatures altes, la Comunitat Valenciana n'engloba un poc més de l'11%. El percentatge és consistent amb el volum poblacional del territori, tenint en compte que concentra vora el 10% del total d'habitants que hi ha a Espanya.

Segons el monitoratge de l'ISCIII, agost és el mes mortífer tant al territori valencià com al conjunt estatal, amb un centenar i vora un miler, respectivament. Ací, el pic màxim de morts per calor aquest estiu es va anotar el 4 d'agost, quan se'n comunicaren nou. En l'etapa estival del 2022 va haver-hi un triple empat entre el 14, 15 i el 16 d'agost pel que fa a rècord de defuncions causades per les temperatures elevades, 16 cada dia.

Cal remarcar, però, que les dades d'aquest estiu encara no són definitives i podran ballar en les setmanes vinents, perquè les últimes dades disponibles són del dimecres 23 d'agost. Els registres s'actualitzen contínuament, però van amb cert retard i no serà fins al començament de setembre quan tinguem el comptador definitiu del trimestre que va de juny a agost.

També et pot interessar

stats