L'estiu deixa 304 morts atribuïbles a la calor a la Comunitat Valenciana

A Espanya hi ha hagut 4.601 defuncions atribuïdes a la calor, la meitat al mes de juliol

Una dona es refresca contra l'onada de calor
Una dona es refresca contra l'onada de calor / Brais Lorenzo (Efe)

L'Institut de Salut Carlos III ha estimat que, des del passat 1 de juny, s'han produït a la Comunitat Valenciana 2.371 morts més de les esperades en aquest període, de les quals 304 són atribuïbles a la calor.

Segons el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MoMo) del Carlos III, la xifra més gran de morts per calor al nostre territori correspon al mes d'agost, amb 187 defuncions, seguit del mes de juliol, amb 97, i de juny, amb 20.

A Espanya, aquest sistema assenyala que s’han produït 19.822 morts més de les esperades entre juny i agost per totes les causes, de les quals 4.601 són atribuïbles a la calor. D'aquestes morts, la meitat van tindre lloc al juliol. Una xifra que quasi quadruplica la del mateix període de l'estiu passat.

Segons el MoMo, des de gener del 2022, a Espanya s’han observat 311.331 morts, enfront de les 281.325 que havia calculat, la qual cosa eleva l'excés de mortalitat de l’any. D’aquestes morts, el MoMo n'atribueix 5.685 a les temperatures, de les quals 4.601 han sigut en els tres mesos d’estiu.

Aquestes dades són una estimació que el MoMo fa a partir d'un model matemàtic que utilitza tres fonts de dades: la dels registres civils, que no especifiquen la causa codificada de defunció; les temperatures, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a escala provincial en el mateix període de temps; i la població per grup d'edat, sexe i província, extrets de l'INE.

Elena Vanessa Martínez, presidenta de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE), ha explicat que “hem tingut una onada de calor que ha tingut no sols temperatures molt altes, sinó que ha sigut molt mantinguda en el temps, que això fins ara no havia passat".

També et pot interessar

stats