El ponent polvoritza els rècords històrics de temperatura

La ciutat de València i l'aeroport assoleixen dades insòlites fins ara, amb temperatures superiors als 43 graus, i nombrosos municipis de l'interior del territori valencià superen àmpliament els 40 graus

Un termòmetre de carrer registra 47 graus a Xàtiva
Un termòmetre de carrer registra 47 graus a Xàtiva / Raquel Segura (Efe)
À Punt NTC
Anna Verge @apuntnoticies
10 d'agost 2023 - 17:02 Actualitzat: 10 d'agost 2023 - 20:19

Jornada asfixiant i abrasadora. Les previsions de les agències de meteorologia s’han complit, i fins i tot s'han quedat curtes. Aquest dijous és ja el dia més càlid a la Comunitat Valenciana des del 1950, juntament —segons dades provisionals— amb el 15 d'agost del 2021. L’arribada del ponent aquesta matinada ha fet pujar la temperatura de manera progressiva, encara que no ha sigut fins aquest migdia quan s’han disparat els termòmetres. 

La ciutat de València ha polvoritzat el seu rècord registrat fa vora 150 anys. Segons les dades de l’observatori de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), al voltant de les 16:00 hores s’han registrat 43,3 graus, la temperatura més alta des d’almenys 1869, superant els 43 graus del 26 de juliol del 1881 i del 27 d’agost del 2010. 

També a l’aeroport de València viuen una jornada infernal, que bat el rècord vigent amb 46,8 graus, 2,3 graus més que el 1986. Els experts alerten que, en caure la humitat i amb el vent de ponent que es manté, aquestes temperatures encara podrien anar en augment al llarg de la vesprada. 

Davant aquest esclafit dels termòmetres, l’Aemet manté el nivell roig d’avís per temperatures de 44-45 graus al litoral nord de València i que també poden superar de manera puntual els 45 graus a l'interior sud i el litoral sud de la província. A la província d'Alacant, l'onada de calor deixarà 43 graus a l'interior, que poden arribar a 44 de manera puntual; 42 graus al litoral sud que afectaran el Baix Segura i que, fins i tot, poden superar els 44; i en el litoral nord seran 40 graus a la zona més interior.

L’alt interés de la ciutadania per l’oratge ha arribat a col·lapsar el web de l’Associació Valenciana de Meteorologia Avamet, amb “milers de persones que han volgut informar-se d’aquesta ponentada històrica”. Altres usuaris han posat en qüestió aquestes temperatures insòlites, davant la qual cosa Aemet ha hagut d’explicar a les xarxes socials la seua metodologia a l’hora de recaptar les dades. 

Nivell màxim de preemergència i dèsset parcs naturals tancats

Amb previsió de l’arribada del ponent, la Generalitat ha declarat el nivell màxim de preemergència davant del risc d'incendis forestals, que estarà en vigor des de hui fins al dimarts 15 d’agost. Aquest suposa el compliment d’una sèrie de mesures de compliment obligat en terrenys forestals, com la suspensió d’obres i treballs i de qualsevol autorització per a la circulació esportiva o la prohibició genèrica d’encendre qualsevol tipus de foc, entre d’altres. 

També es prohibeix la circulació per pistes i camins forestals, amb qualsevol tipus de vehicle, bicicleta o a peu, dins dels següents parcs: Serra d’Irta, Penyagolosa, Desert de les Palmes, Tinença de Benifassà, Serra d’Espadà, Serra Calderona, Xera-Sot de Xera, Pobla de Sant Miquel, Túria, Gorges del Cabriol, Serra de Mariola, Font Roja, el Montgó, Serra Gelada, Prat de Cabanes-Torreblanca, Marjal Pego-Oliva i la zona forestal del parc natural de l’Albufera. 

A més a més, l'Ajuntament de València ha ordenat el tancament total dels accessos a la Devesa del Saler durant aquest dijous. La prohibició afecta la circulació en vehicle, bicicleta o a peu per les pistes i camins de la massa forestal. Però, aquestes restriccions al parc natural de l'Albufera no afecten el trànsit de vehicles per a actuacions de gestió, proveïment, manteniment, vigilància, accés a residències, explotacions agràries o instal·lacions de serveis enclavades dins del mateix parc.

La Fundació Esportiva Municipal de València ha recordat a través de les xarxes socials que les instal·lacions esportives suspenen l’activitat a l’aire lliure en les hores centrals per l’alerta roja per altes temperatures. 

A més, davant la intensitat de la calor, alguns ajuntaments han ampliat l'horari d'apertura de les piscines municipals. 

També et pot interessar

stats