Aquestes són les prohibicions en vigor des d'aquest dijous per a evitar els incendis forestals

La Generalitat adopta una sèrie de mesures extraordinàries, vigents fins a dimarts: ni circular pels parcs naturals, ni treballar en terrenys forestals

La circulació per la Serra d'Irta, per la seua condició de parc natural, queda prohibida fins al dimarts
La circulació per la serra d'Irta, per la seua condició de parc natural, queda prohibida fins a dimarts / À Punt NTC

Ni circular pels parcs naturals, ni fer foc a menys de mig quilòmetre de la massa forestal. Tampoc no es podrà treballar en terrenys forestals. Són algunes de les prohibicions extraordinàries que ha adoptat la Generalitat davant de la declaració del nivell de preemergència 3 del Pla especial contra el risc d’incendis, que estarà vigent des d’aquest dijous, quan s’espera un dia de calor extrema que pot esdevindre històric en alguns municipis, i fins al dimarts.

Quasi tota la Comunitat Valenciana ja està aquest dimecres en risc extrem d’incendis. A més, hi ha risc de tempestes seques de vesprada. Aquest és un dels factors més temuts, i que fa de les pròximes hores, moments crítics i molt favorables al creixement dels incendis forestals. La tensió no abaixarà demà dijous, quan el mercuri estarà per damunt dels 40 graus en nombrosos punts del territori.

Per aquesta raó, són fonamentals dos elements: els equips de prevenció i extinció per a actuar davant de qualsevol conat, les precaucions que adopte la ciutadania perquè aquesta situació no aparega. De fet, les conselleries de Justícia i la de Medi Ambient han adoptat una sèrie de mesures per a previndre incendis forestals. Entre les mesures adoptades destaquen les següents:

  • Queden suspeses les obres i treballs en els terrenys forestals i les zones pròximes.
  • S’anul·la l’ús festivorecreatiu del foc per motius festius en terrenys forestals o a menys de mig quilòmetre d’aquesta zona.
  • Prohibició d'encendre qualsevol foc en els terrenys forestals o a menys de 500 metres.
  • Es prohibeix qualsevol prova esportiva en terreny forestal. Fins i tot les autoritzades, queden suspeses.
  • Les zones d’acampada i els campaments gestionats per la Generalitat, els albergs o els càmpings que estiguen en terrenys forestals limitaran les seues activitats al recinte, no podran fer-ne fora.
  • Es prohibeix circular per pistes o camins forestals dels parcs naturals valencians, siga amb vehicle, bicicle o a peu.

Des de Justícia apunten que, a les altes temperatures que es preveuen per a aquest dijous, s’afigen “la falta de precipitacions dels últims mesos, els desplaçaments amb destinació i eixida de la Comunitat Valenciana i la celebració d’espectacles i festes en moltes localitats”, fet que converteix aquest final de setmana i els primers dies de la pròxima en unes jornades molt delicades pel que fa als incendis forestals.

La consellera de Justícia, Elisa Núñez, assegurava durant la visita a la base dels bombers forestals de la Vallesa, que la prioritat, ara per ara, és “tindre la ciutadania protegida”. Estaran operatius més de 800 professionals, que comptaran amb 40 autobombes i 18 mitjans aeris, com detallen des de la conselleria.

El que cal prioritzar és l'interés general i la protecció dels ciutadans per damunt de qualsevol divergència política que puga existir Elisa Núñez - Consellera de Justícia

És també la raó que ha argumentat Núñez per a justificar per què segueixen en el càrrec certs adscrits a la seua conselleria del govern anterior, com el secretari autonòmic d’Emergències, Josep Maria Àngel, i el director general d’Interior, Salva Almenar, els quals han arribat a demanar a Núñez que els cesse, ja que procedeixen del govern del Botànic i no volen seguir amb el de PP i Vox.

La titular de Justícia ha assegurat que els dos continuaran en els seus càrrecs "de manera temporal i transitòria" davant les circumstàncies adverses d'aquest estiu.

“El més important, el que cal prioritzar és l'interés general, la protecció i la seguretat dels ciutadans per damunt de qualsevol divergència o diferència política que puga existir”, ha afegit des de les instal·lacions de la Vallesa dels bombers forestals. Així mateix, la consellera ha assenyalat que ha mantingut converses amb ells i “evidentment” estan coordinats. 

També et pot interessar

stats