Aemet apunta que dijous pot ser el dia més càlid a la Comunitat Valenciana des del 1950

Emergències alerta de la probabilitat que s'establisquen avisos nivell roig a l'interior i litoral sud de València i l'interior i litoral nord d'Alacant

Diverses persones es refresquen baix les fonts de la Plaça de la Rèina, a València
Diverses persones es refresquen davall les fonts de la plaça de la Reina, a València / Biel Aliño (Efe)

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que dijous, en el qual bufarà vent de ponent a l'interior i prelitoral, acabe sent el dia més càlid a la Comunitat Valenciana des d'almenys el 1950. Les màximes de dijous podrien arribar als 47 graus a Xàtiva (Costera), 43 a Montanejos (Alt Millars), 42 a Sogorb (Alt Palància), 41 a Requena i Alcoi o 36 graus a Morella (Ports), segons la predicció de l’agència, que indica que se superaran els 36 graus a València, 35 a Alacant i 34 a Castelló.

Després del descens de temperatures de la setmana passada, dilluns van començar a ascendir i ho continuaran fent fins dijous, "que serà el dia més càlid de l'estiu" a la Comunitat Valenciana. Divendres està previst un descens en les temperatures, encara que continuaran molt càlides i per damunt dels valors normals de mitjan agost.

Aemet assenyala que l'entrada de la brisa i l'extensió del vent de ponent el dijous "són fonts importants d'incertesa hui en dia", ja que l'avanç de la brisa només uns quilòmetres més cap a l'interior o l'hora d'entrada poden fer variar significativament les temperatures. Així, l'hora d'entrada de la brisa a comarques baixes del prelitoral de València delimitarà la zona on s'assoliran temperatures extremes i la previsió és que la brisa arribe molt tard o no arribe a localitats de la costa i l’interior de la Ribera Alta.

Davant aquest augment de temperatures, el Centre d'Emergències de la Generalitat ha llançat un avís especial per la probabilitat que el dijous s'establisquen avisos nivell roig per risc de temperatures màximes a l'interior i litoral sud de València i l'interior i litoral nord d'Alacant.

Des de l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències es recomana als municipis i organismes amb competències en la gestió de les emergències que mantinguen la necessària atenció i seguiment dels avisos amb la finalitat d'activar amb antelació els seus protocols d'actuació. A més, aconsella als municipis i organismes amb competències en vigilància de superfícies forestals que limiten al màxim totes les activitats previstes en espais forestals i de vegetació i es mantinga durant el període de màxim risc en situació d'alerta davant l'evolució de l'episodi.

Emergències recomana a la població que vaja amb compte amb el sol, especialment entre les 12:00 i les 17:00 hores; pare atenció als símptomes del colp de calor (temperatura corporal elevada, sudoració, marejos o confusió), i bega abundants líquids encara que no tinga set. També aconsella evitar les begudes amb cafeïna, alcohol o ensucrades, ja que poden afavorir la deshidratació; menjar abundants ensalades, fruites i verdures; anar amb compte amb el cotxe i no deixar a ningú dins, tampoc mascotes; i buscar llocs frescos i a l'ombra.

També et pot interessar

stats