En quines comarques farà calor de valent aquest dijous?

Les temperatures més elevades del territori s’esperen, sobretot, en nou comarques de la meitat sud, que percebran els efectes del ponent, que entra en acció

Un termòmetre de Carcaixent ja registrava 47 graus aquest dijous al migdia
Un termòmetre de Carcaixent ja registrava 47 graus aquest dijous al migdia / À Punt NTC

Vora una desena de comarques, especialment les centrals, les del Vinalopó, així com part de la Ribera Alta i la Plana d’Utiel-Requena o la Safor es preparen per a viure una de les jornades que pot marcar una fita històrica, almenys en els registres d’enguany. Finalment, sembla que no arribarem a batre rècords, i en part serà gràcies a la calitja, que es convertirà en aliada d’aquells que detesten la calor extrema. Tot i això, no hi ha dubte que en molts municipis s'arribarà als 44 o 45 graus al llarg del dia a causa del ponent.

Al darrere del repunt de les temperatures al nostre territori, que fins ara no havia percebut de ple els efectes de l'onada de calor que assota Espanya des del començament de la setmana, hi ha el ponent, que frenarà l’entrada de la brisa marina. Això ajudarà a amortir les temperatures, especialment a la franja litoral i prelitoral. A pesar de la presència del ponent, no serà tan intensa com en unes altres ocasions, fet que ajudarà a contindre, d'alguna manera, el termòmetre més del que s’esperava inicialment.

Una altra aliada perquè el mercuri no s'enfile als núvols serà la calitja. Cobrirà l’ambient i, per tant, el sol no incidirà al cent per cent i, per això, les màximes no pujaran tant com inicialment es preveia. Probablement, no es revaliden els rècords ja assolits, com els 47 graus registrats a Oriola el 4 de juliol de 1994, i la d'aquest dijous quede com una jornada molt càlida, però no anotada als llibres d'història per les màximes insòlites.

A pesar d’això, i tot i que caldrà esperar a veure fins a quin punt el ponent talla el pas a les brises, no hi ha dubte que aquest dijous caldrà buscar l’ombra i els llocs refrigerats, sobretot a les comarques de la meitat sud de la província de València i les del nord d’Alacant.

Així, les temperatures més elevades s’esperen al Baix Segura, el Vinalopó, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés, així com el sud de la Ribera Alta i el de la Plana d’Utiel. L’interior de la Safor tampoc serà alié a un mercuri per damunt dels 40 graus.

La resta del territori també presentarà màximes elevades, encara que els valors es contindran per sota dels 40 graus. A l’interior nord les màximes també seran elevades, encara que es quedaran en valors entre els 32 i els 37 als Ports, per exemple. 

També et pot interessar

stats