Més de 47 graus dijous: l’onada de calor dispararà el termòmetre a l’interior

El delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia adverteix que la massa d’aire càlid i el ponent poden deixar el mercuri en màximes per damunt dels 45 graus en pobles com Carcaixent o Xàtiva

Carcaixent és un dels municipis d'interior on, segons preveu Jorge Tamayo, no serà estrany que se superen els 47 graus
Carcaixent és un dels municipis d'interior on, segons preveu Jorge Tamayo, no serà estrany que se superen els 47 graus / À Punt NTC

El mercuri en nivells insòlits. És el que pot deixar l’onada de calor, la tercera d’aquest estiu, dijous al nostre territori. En punts de l’interior, com ara Carcaixent o Xàtiva, no es descarta que el termòmetre supere els 47 graus, batent fins i tot els rècords de màximes registrades fins ara. És la previsió de Jorge Tamayo, delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia, Aemet, a la Comunitat Valenciana, que l’ha compartida aquest dimarts en Les notícies del matí.

Tamayo ha assegurat que el pròxim dijous, quan la massa d’aire càlid que ja cou alguns punts del sud i l’oest peninsular es farà notar al nostre territori i bufarà el ponent, s’espera que el termòmetre estiga per damunt dels 45 graus en localitats interiors de la meitat sud. Fins i tot, podem trobar alguns municipis que arriben als 47 o 48 graus.

A pesar que aquestes temperatures tan extremes no seran generalitzades, el que sembla inqüestionable és que pràcticament totes les comarques de l’interior d’Alacant i València assoliran temperatures per damunt dels 40 graus. Només les comarques del nord es deslliuraran de les temperatures extremes.

En aquest sentit, l'expert no descartava que a la Comunitat Valenciana puguen registrar-se temperatures màximes pròximes als rècords d’Espanya. Jorge Tamayo ha apuntat que el comportament de la brisa, encara impossible de determinar amb precisió, condicionarà aquest extrem.

“Dependrà de l’entrada de la brisa i de l’hora a què entre, però, en qualsevol cas, dijous tindrem temperatures molt altes”, advertia el responsable d’Aemet al nostre territori durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

“No seria estrany que veiem en punts com Xàtiva temperatures per damunt dels 47 graus”, afegia Jorge Tamayo. Darrere d’aquests registres, que poden esdevindre històrics, està la massa d’aire càlid, que afectarà de ple la Comunitat Valenciana, i el ponent. Aquestes dues circumstàncies deixaran a les nostres muntanyes una situació “d’alt risc d’incendis”, com ha alertat el responsable d’Aemet. 

L’onada de calor, que aquest dilluns van començar a percebre alguns municipis d’Extremadura i Andalusia, deixava aquest dilluns màximes pròximes als 45 graus en alguns punts extremenys (44,8 graus a Badajoz i 44,6 graus a Càceres), mentre que en algunes localitats andaluses anotaven 43,5 graus, com Carmona (Sevilla), i 43,6 la localitat cordovesa de Montoro. 

També et pot interessar

stats