L’onada de calor avança pel centre i l’oest peninsular i deixarà el pic dijous a la Comunitat Valenciana

Aquest dia se superaran els 40 °C a l'interior central i sud de València i Alacant i al litoral s’esperen més de 35 °C

Dues joves combaten la calor amb ventalls
Dues joves combaten la calor amb ventalls / Biel Aliño (Efe)

La tercera onada de calor de l'estiu a Espanya avança aquest dimarts amb pujades de temperatura més acusades a l'interior de la meitat nord i del terç oriental, i també de les mínimes en la meitat nord peninsular, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Així, estan en avís taronja (risc alt) les comunitats autònomes d'Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia i Comunitat de Madrid, amb temperatures màximes que superaran els 40 graus.

L'entrada a la península d'una massa d'aire continental africà, molt càlid i sec, ha influït en aquest ascens de les temperatures, que va començar el cap de setmana i que tindrà el seu pic el dimecres. A partir de dijous es preveu que les temperatures comencen a descendir en gran part de la península, encara que continuaran amb valors alts per a l'època de l'any.

La Comunitat Valenciana, però, viurà un escenari diferent. Aquest dimarts, el territori es mantindrà al marge de les altes temperatures de l’onada de calor, encara que sí que pujaran lleugerament els termòmetres. Dimecres ja serà un dia molt calorós, amb màximes de 37 °C a 40 °C a l'interior central i sud, zones que segons l’Aemet estan ja en avís groc. A la costa, les temperatures rondaran de 30 °C a 32 °C.  

Avisos per calors del dimarts 8 d'agost
Avisos per calors del dimarts 8 d'agost / À Punt Oratge

Tot apunta que dijous serà el dia més càlid de la setmana perquè arribarà l’última cuada de la massa d'aire càlid i, a més, entrarà el vent de ponent, amb la qual cosa se superaran els 40 °C a l'interior central i sud de València i Alacant i al litoral s’esperen més de 35 °C.  

Avisos per calor del dimecres 9 d'agost
Avisos per calor del dimecres 9 d'agost / À Punt Oratge

Altes temperatures que eleven el risc d’incendis

Davant aquesta situació, Protecció Civil alerta que les altes temperatures afavoreixen el risc i propagació d'incendis forestals i recorda que les negligències provoquen gran part d'ells incendis i que està prohibit encendre focs o fogueres en la muntanya i terrenys pròxims. Assenyala que és necessari parar atenció a les normes de cada comunitat autònoma sobre prevenció d'incendis forestals i períodes autoritzats per a la crema de restolls, i recomana avisar al número de telèfon 112 d'Emergències immediatament si es veu un foc en l'inici.

A més, tant Protecció Civil com el Ministeri de Sanitat insisteixen en les recomanacions pròpies de l'estiu: mantindre's hidratat, fer menjars lleugers i regulars, limitar l'exposició al sol i romandre en llocs frescos, evitar l'exercici físic en hores centrals del dia i mantindre vigilades a persones majors i malalts o les que visquen soles o aïllades.

També et pot interessar

stats