Un nou bioinsecticida natural contra el morrut roig de les palmeres

El tractament, presentat a la Universitat Politècnica de València per una empresa valenciana, es basa en extractes vegetals.

El nou compost contra el morrut és el resultat d'una investigació de tres anys
El nou compost contra el morrut és el resultat d'una investigació de tres anys

Una barreja de corfa de quinoa i fulles seques de crisantem és la base d'un nou producte, un solució natural i contundent contra el morrut roig, segons els seus creadors.  La idea ha eixit de l'empresa valenciana Idai Nature, especialitzada en tractaments bioinsecticides destinats a usos agrícoles. 

El treball és el fruit de tres anys d'investigacions i proves en coordinació amb la càtedra Palmerar d'Elx de la Universitat Miguel Hernández, segons ha explicat Carlos Lledó, director general de l'empresa i enginyer agrònom de formació. Lledó destaca l'efectivitat del tractament tant en adults com en larves de la plaga, encara que la supervivència de la palmera afectada dependrà del grau d'afectació que patisca.  

Aquesta nova solució s'ha presentat a la Universitat Politècnica de València dins la jornada "Cap a un control sense residus del morrut de la palmera". Un acte al qual han assistit experts de diverses parts d'Espanya i altres països del món afectats per la plaga, com per exemple els Estats Units, Mèxic, el Marroc, Egipte o Turquia. 

Una plaga de control molt difícil

En l'acte de presentació, la professora del Departament d'Ecosistemes Agroforestals de la UPV, Antonia Soto, ha destacat la importància de la prevenció amb una vigilància intensiva que permeta la ràpida detecció de la plaga. La investigadora ha subratllat que el control de la plaga és complicat i, fins i tot impossible, si la població del morrut es fa molt gran. Segons Soto: "si la detecció no és precoç, quan apliques el tractament toca l'interior de la palmera i això impedeix que després hi haja creixement".

La professora de la UPV ha detallat que no hi ha una solució única i entre els tractaments tradicionals ha destacat els que empren paràsits, encara que aquesta opció es pot veure alterada per les condicions meteorològiques, i ha defensat la reducció de l'ús de productes químics.

El morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter originari d'Àsia tropical que es va estendre per Europa a partir dels anys noranta del segle passat i que resulta letal per a les palmeres. L'insecte deposita els ous a l'interior de la palmera, d'on ixen les larves que creixen fins arribar a l'edat adulta dins l'arbre, un fet que dificulta la detecció de la plaga, que va començar a expandir-se per la Comunitat Valenciana a partir de l'any 2004. 

També et pot interessar

stats