Un mètode educatiu centrat en l'alumnat i la creativitat combat el despoblament a Beniatjar
Fa cinc anys, el municipi quasi tanca l'escola perquè només tenia cinc alumnes; ara, l'Ajuntament dona facilitats a les famílies amb fills i filles que vulguen instal·lar-se a la població i així combatre l'èxode rural
Beniatjar compta amb l'únic col·legi del poble —l'únic centre públic d'infantil i primària de la Comunitat Valenciana— que treballa el mètode Waldorf. Es tracta d'un sistema alemany alternatiu que prioritza la persona i treballa per a atraure la creativitat de l'alumnat, així com la implicació de les famílies.
Fa només tres anys aquest municipi de la Vall d'Albaida quasi tanca la seua escola, en tindre només cinc alumnes. En l'actualitat, gràcies al foment del seu mètode educatiu que s'aplica a l'escola pública, la població ha aconseguit que més famílies s'hagen interessat per aquest centre. Ja són els vint alumnes que estudien a l'escola.
Pilar Ferrer, coordinadora d'infantil del CRA Castell de Carbonera, ha explicat a À Punt que amb aquest mètode busquen que els xiquets i les xiquetes "entenguen el món i es puguen expressar mitjançant la part artística". Es tracta d'un mètode fundat a Alemanya el 1919 que fomenta les arts com a mètode per a inculcar la creativitat i afavorir el desenvolupament de les persones al llarg de la seua vida. La metodologia també fomenta el treball cooperatiu entre els estudiants.
El sistema manté el currículum que exigeix per decret la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, però amb un sistema propi. Per exemple, en l'etapa d'infantil no s'ensenya lectoescriptura. Com ha explicat Luisa Fayos, directora del CRA Castell de Carbonera de Beniatjar, "els xiquets i les xiquetes disposen totes les ferramentes, de manera que quan arriben a primària ja faran la lectoescriptura". El que fomenten en les etapes prèvies és l'autoestima dels menuts i menudes.
Aquest mètode educatiu, el Wardof, ha captat l'atenció de famílies que s'han traslladat a Beniatjar perquè els seus fills puguen anar a aquesta escola, com és el cas de Daniel i Stephi. Aquesta família vivia a Xàtiva, però s'ha decantat per aquest mètode i l'Ajuntament els va donar totes les facilitats.
David Serra, pare d'alumnes del centre, ha explicat que els han cedit un pis de lloguer i ara poden viure a Beniarbeig tota la família. De cinc alumnes, l'escola ha passat a tindre'n vint en l'actualitat.
Al centre educatiu, l'obertura del bar aquest estiu ha aconseguit que Beniatjar frene un poc la despoblació. Segons ha explicat Jose Luis Cortell, un veí de Beniatjar, "quan jo era menut, hi érem 600 veïns; ara només en som 210".