Un jove intenta entrar nu a un juí per exhibicionisme a València
"És el més natural, el més còmode i és com venim al món"
"Intentaré entrar en pilotes i... si no em deixen, que ho discutisquen amb l'advocat". Així de convençut es mostrava aquest dimarts un home que, totalment nu i amb les botes i els calcetins com a única peça de roba damunt, pretenia entrar al jutjat per a comparéixer per una causa oberta per exhibicionisme. L'afectat no ha amagat en cap moment la seua actitud, que ha sorprés usuaris, però també els periodistes que es trobaven a les portes de la Ciutat de la Justícia.
Alejandro Colomar, veí d'Aldaia, ha reconegut davant dels micròfons d'À Punt que estava citat al jutjat i que tenia "diners per a multes". "Si no fora així, seria més difícil", afegia. El jove acudia a una vista on s'abordava el seu recurs a una sanció administrativa per haver-se passejat nu per un lloc públic.
"Estic convençut que estic fent-ho bé i que és l'Administració la que no està fent-ho bé", argumentava a les portes del jutjat mostrant obertament les parts íntimes del cos. De fet, respecte a la nuesa, afirmava que "és el més natural, el més còmode i és com venim al món". Per a reafirmar encara més la seua postura, assegurava estar a gust i no tindre fred.
Respecte al perquè d'aquest hàbit, d'anar nu pel carrer, Alejandro Colomar afirma que un dia li va vindre la idea i, en constatar en internet "que era legal", va començar a anar sense roba pel carrer.
Antecedents per exhibicionisme
No és la primera vegada que Alejandro Colomar és requerit per la justícia per exhibicionisme. Segons han explicat el seu advocat, Pablo Mora, el client ha sigut sancionat en la via penal, si bé aquestes condemnes estan recorregudes. "Alejandro ja va tindre un juí penal, el van condemnar per entrar a una comissaria nu", explicava. L'afectat ha perdut aquest juí en primera instància i a l'Audiència Provincial i ara està pendent de cassació en el Tribunal Suprem. No obstant això, el lletrat ha augurat que "és probable que acabe en el Constitucional".
Colomar assegura que "la policia no sap fer el seu treball bé, perquè no se sap les lleis", per això l'han interceptat i li han imposat diverses multes. En declaracions a À Punt, calcula que ja ha pagat 3.000 euros en sancions.
Aquest dimarts, pesar de l'intent de l'encausat per entrar als jutjats de València sense cap peça de roba, tres agents de la Guàrdia Civil, de l'equip de seguretat de la Ciutat de la Justícia de València, li han impedit el pas. Immediatament, un altre grup de cinc policies nacionals l'ha rodejat i l'ha obligat a vestir-se.
A més, els agents l'han advertit que corria risc de sanció si no es posava la roba, ja que en aquest mateix moment un menor estava entrant a l'edifici. Finalment, Alejandro Colomar ha accedit i ha entrat al jutjat vestit.
Apel·lant a la 'llei mordassa'
El lletrat que l'acompanyava ha indicat que la majoria de sancions que li imposen al seu client "no solen ser per la via penal, sinó per vulneració de l'article 37 de la llei mordassa, que sanciona l'exhibicionisme obscé quan no siga delicte, és a dir, quan no es produïsca davant menors". "De moment, hem guanyat alguna sentència al·legant la vulneració dels seus drets fonamentals o del principi de legalitat, ja que moltes ciutats no tenen ordenança sobre aquest tema", afegia el lletrat.
No creiem que siga obscé anar pel carrer nu. Entenem que anar nu és exercir la llibertat ideològica
"Nosaltres no creiem que siga obscé anar pel carrer nu. Sí masturbar-se o fer actes obscens. Entenem que anar nu és exercir la llibertat ideològica", explica Pablo Mora, qui lamenta que recentment "el director d'un col·legi de Torrent l'ha denunciat per passar "a propòsit" nu per davant del col·legi, quan realment acudeix a un hort que té allí".
La penalització, en mans dels ajuntaments
Aquest lletrat adverteix que "la llei no és clara". Recorda que "des que el 1988 es va derogar l'escàndol públic, el buit legal ha de ser cobert per ordenances municipals, que la majoria de ciutats no tenen, per això entenem que es vulnera el principi de legalitat".
A pesar que no existeix massa jurisprudència sobre aquest tema, Pablo Mora explica que "hi ha precedents del Tribunal Europeu de Drets Humans, concretament un cas del Regne Unit, en el qual s'entén que el nudisme està emparat per la llibertat ideològica i d'expressió. Aquest és el nostre al·legat fonamental, però cal arribar a les instàncies que corresponga, i ara mateix el Suprem no comparteix aquesta postura".