Un indigent denuncia que li han calat foc mentre dormia en un carrer de València: "Ací ja no torne"

Les primeres indagacions policials apunten un foc intencionat i el Projecte Simón, la iniciativa de Càritas Diocesana d'atenció a persones sense sostre, el considera un cas paradigmàtic de delicte d'odi

Rafael, l'indigent, denuncia que l'han intetat cremar mentre dormia a València

"Estava dormint i a les cinc i mitja de la matinada va haver-hi una explosió en el carro i m'haguí d'alçar perquè hi havia un foc [...]. El tenia als peus i en pegar la flamerada em va caure cendra. Per poc se m'incendia el peu i m'alcí corrents".

Rafael de Francisco ha denunciat a la Policia Nacional que algú li ha calat foc mentre dormia al carrer. És la primera agressió que pateix en els sis anys que viu sense sostre. Ha passat mentre descasava en un llit improvisat en les proximitats de la Ciutat de la Justícia de València. "Vingué la policial i els bombers, que m'ajudaren i em digueren que havia sigut intencionat", ha explicat a À Punt.

El foc va començar en el carro de la compra on guardava les pertinences. Ell dormia amb el cap a l'altre costat i es va despertar a temps, quan ja començava a cremar-se-li el calcetí. No ha patit danys, però ho ha perdut tot. "Tot està cremat. Sabates i tot. Ho tenia tot en el carro llevat del DNI", es lamenta Rafael, que ha passat hores descalç fins que ha aconseguit calcer nou en un basar xinés.

De Francisco no va tindre temps de veure ningú. La Policia Nacional li ha dit que revisarà les càmeres per a identificar el possible autor. Si perseguia expulsar Rafael de la zona ho ha aconseguit. Portava "més d'un mes de categoria" a la zona, on havia rebut ajuda d'alguns veïns, però considera que ja no és segura. "Ací ja no vinc", ens assegura. Adverteix, però, del risc de jugar-se-la de nou: "Si pesque algú, l'enganxe i li agarre el coll. Que em deixen en pau", ens diu.

L'atac l'ha agafat pocs mesos abans de la jubilació, que veu com un salconduit per a assegurar un ingrés regular que li permeta abandonar el carrer amb un lloguer. Rafael manté l'esperança. "El meu cor em diu, 'aguanta, aguanta, que algun dia ho resoldràs'".

Imatges de l'incendi facilitades per la víctima
Imatges de l'incendi facilitades per la víctima / À Punt NTC

El cas l'ha destapat Projecte Simón, la iniciativa de Càritas Diocesana per a atendre persones indigents. En el seu compte d'Instagram han documentat l'incendi i els desperfectes de l'atac, que emmarquen en un delicte d'odi. Maria Balsells, responsable de Projecte Simón, assegura que la violència contra indigents és una constant en el dia a dia de l'atenció a les persones sense llar. Són accions, ens explica, on l'agressor manifesta odi o participa en alguna discriminació cap a les persones, culpabilitzant-les i castigant-les per la seua situació de vulnerabilitat.

L'article 510 del Codi Penal contempla les conductes tipificades com a delicte d'odi, que es castiga amb penes de sis mesos a quatre anys de presó.

Les agressions, una constant en la vida del sense sostre que a penes es denuncia

Segons el balanç de Càritas sobre persones sense sostre ateses al conjunt de l'Estat, el 55% asseguren haver sigut víctimes d'algun tipus de violència. El robatori (43%) és la queixa més habitual, seguida dels insults o amenaces (el 41%), les agressions físiques (el 24%) i les agressions de tipus sexual (el 6%), aquestes últimes denunciades molt més per dones (14%) que pels homes indigents (3%). La proporció de dones que refereixen els quatre tipus de delictes és major (8%) que la dels homes (2%). Tot i la freqüència d'aquestes agressions, només es denuncia una de cada tres, el 29%, per l'escàs recorregut què les víctimes atribueixen al procés.

El Projecte Simón fa dues dècades que assisteix persones sense sostre a la ciutat de València. L'equip (una coordinada i una desena de voluntaris) recorren la ciutat per a conéixer les necessitats d'una població basculant entre huitanta i noranta persones. "Els donem suport i construïm un vincle per a assistir-los quan facen el pas d'iniciar el procés d'abandonar el carrer", ha explicat a À Punt la coordinadora del programa, Maria Balsells.

També et pot interessar

stats