Un de cada huit adults infectats amb covid-19 té símptomes prolongats

La investigació més precisa sobre la prevalença de la covid persistent xifra en vora el 13% les persones que la pateixen

El 80% de les persones amb covid persistent són dones
El 80% de les persones amb covid persistent són dones / À Punt NTC

La pandèmia de la covid-19 es desunfla progressivament, però deixa darrere una misteriosa ombra que s'ha convertit en el maldecap de la comunitat científica pels nombrosos interrogants que encara comporta: la covid persistent. L'Organització Mundial de la Salut ja la reconeix com a malaltia i ha catalogat més de 200 símptomes que es mantenen després d'haver superat el virus i per un període de temps molt més llarg. La incertesa encara sobrevola aquesta qüestió i no se sap molt bé per què en alguns pacients persisteixen aquestes seqüeles, qui les pateix, quant duraran o quantes persones hi ha afectades amb aquesta afecció. Ara, un estudi holandés n'ha donat una estimació: una de cada huit persones que s'infecten per coronavirus. Publicada aquest dijous en la prestigiosa revista The Lancet, és la investigació més precisa elaborada fins a la data sobre la prevalença de la covid persistent.

L'equip que ha desenvolupat la recerca, de la Universitat de Groningen, compara la freqüència de símptomes nous o de gravetat en una població no infectada amb persones a qui sí que se'ls havia diagnosticat covid-19, cosa que ha permés un càlcul més fiable de la prevalença del mal prolongat que en estudis anteriors. Dels adults que tenien covid, el 21,4% va experimentar almenys un símptoma nou o greu entre tres i cinc mesos després de la infecció, segons la investigació. I es determina que un de cada huit pacients adults, el 12,5%, experimenten aquestes seqüeles a llarg termini.

L'estudi també analitza els símptomes de les persones abans i després d'infectar-se amb el SARS-CoV-2, cosa que ha possibilitat identificar els símptomes centrals de la covid persistent: dolor toràcic, dificultat per a respirar, dolor en respirar, dolor muscular, pèrdua del gust i l'olfacte, formigueig en les extremitats, nus en la gola, sensació de calor i fred, pesadesa en braços i/o cames, i cansament general.

"Existeix una necessitat urgent de dades que informen de l'escala i l'abast dels símptomes a llarg termini experimentats per alguns pacients després de la malaltia de covid-19", apunta Judith Rosmalen, la investigadora de la Universitat de Groningen que signa com a autora principal de l'estudi. "El nostre enfocament analitza els símptomes que s'associen amb més freqüència amb la covid prolongada, inclosos els problemes respiratoris, la fatiga i la pèrdua del gust i/o olfacte, tant abans d'un diagnòstic de covid-19 com en persones que no han sigut diagnosticades", agrega.

També et pot interessar

stats