Covid persistent: la nova malaltia que apareix després de superar el coronavirus

Els símptomes més comuns són cansament extrem, mal de cap, dificultat per a respirar, dolor al pit i taquicàrdies.

VÍDEO | Covid persistent: la nova malaltia que apareix després de superar el coronavirus

El coronavirus és el causant d'una nova malaltia, la Covid persistent. Una afecció que manté els símptomes de la Covid-19 una vegada superat el virus, i durant un espai de temps molt més llarg.

Fins ara es coneixien les seqüeles que patien els malalts greus de coronavirus, que consistien en danys orgànics provocats per embòlies o fibrosi pulmonar. Tanmateix, la Covid persistent no és una seqüela, sinó una malaltia reconeguda per l'OMS des d'agost, i que es desenvolupa en el 10% de la població que s'infecta de coronavirus.

Així ho mostra una enquesta de la Societat de Metges Generals i de Família i els col·lectius d'afectats Long Covid Acts, que es va fer entre el 13 de juliol i el 14 d'octubre a 2.120 homes i dones infectats durant la primera onada de la pandèmia.

Els símptomes més comuns són cansament extrem, mal de cap, dificultat per a respirar, dolor al pit i taquicàrdies, i apareixen poc temps després de donar negatiu. No obstant això, l'estudi recull fins a 200 símptomes, encara que generalment en una persona se’n manifesten 36, amb una persistència de 185 dies (més de 6 mesos).

L'estudi també descriu el perfil de pacient d'aquesta malaltia. Són dones d'una edat mitjana de 43 anys que han passat el virus de manera lleu.

De moment, la Covid persistent no té cura, i encara es plantegen diverses hipòtesis sobre les causes que la generen.

També et pot interessar

stats