Al 70% d'afectats per Covid persistent els costa atendre responsabilitats familiars

La llista de símptomes nous i persistents descrits pels pacients inclou tos, dificultat respiratòria, opressió toràcica, disfunció cognitiva i fatiga extrema

Un de cada deu malalts de Covid-10 encara presenta símptomes dotze setmanes després de la infecció
Un de cada deu malalts de Covid-19 encara presenta símptomes dotze setmanes després de la infecció

Investigadores de l'Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària de Catalunya (IDIAPJGol) han estudiat els efectes a llarg termini de la Covid-19 persistent, especialment en la salut mental, i han constatat que el 70% dels pacients declara tindre dificultats per a atendre responsabilitats familiars i al 72%, treballar fora de casa.

Una de cada cinc persones, segons aquesta investigació, presenta símptomes de Covid-19 cinc setmanes després de la infecció, i a les dotze setmanes, un de cada deu.

"La veu dels pacients que tenien una bona salut i qualitat de vida abans de la Covid persistent transmet la desesperació per l'empitjorament dels símptomes", han indicat les investigadores.

La llista de símptomes nous i persistents descrits pels pacients és llarga i inclou tos, dificultat respiratòria, opressió toràcica, disfunció cognitiva i fatiga extrema, entre altres. Alguns descriuen la naturalesa cíclica de la malaltia, amb alguns símptomes que milloren mentre uns altres empitjoren.

"Els símptomes psicològics i psiquiàtrics experimentats per pacients amb Covid persistent com a depressió, ansietat, símptomes posttraumàtics i deterioració cognitiva es podrien atribuir a factors psicològics i lesions neurobiològiques", han considerat, mentre que uns altres, com a marejos, mal de cap i les convulsions poden persistir durant molt de temps després de la malaltia aguda de la Covid.

Segons les investigadores, conviure amb l'estrés de la Covid persistent també ha afectat la salut mental de molts pacients, que han experimentat amb més freqüència insomni i ansietat.

Han assenyalat, en aquest sentit, que "és crucial enfortir els serveis de salut mental, els recursos comunitaris i els grups de suport informals".

També et pot interessar

stats