Fisioterapeutes de la UV busquen voluntaris per a un estudi de la covid persistent

Es calcula que a la Comunitat Valenciana hi ha 55.000 persones que la pateixen

Fisioterapeutes de la UV busquen voluntaris per a un estudi de la covid persistent / À Punt NTC

Un equip de fisioterapeutes de la Universitat de València treballa en un estudi per a reduir les seqüeles de la covid persistent. A la Comunitat Valenciana es calcula que hi ha 55.000 persones que la pateixen, i amb efectes molt diversos, des de l'esgotament o les dificultats respiratòries, fins a problemes cognitius. 

Sara Cortés, professora de fisioteràpia i investigadora, va posar en marxa la investigació precisament perquè ha viscut la covid persistent en la seua pell. “Em vaig adonar que em fatigava. Era una persona esportista i no podia fer esport”, assegura Sara, que explica que el seu projecte consisteix que els pacients aprenguen a monitoritzar-se quan fan activitat física, perquè sàpien fins a quin punt d’intensitat poden arribar. 

Després de mesos d'investigació i de proves, van començar a reclutar pacients i ja estan seguint la seua teràpia amb indicacions telemàtiques seixanta persones, com Carolina Latorre, coordinadora del col·lectiu Covid Persistent a la Comunitat Valenciana. 

Carolina es va contagiar a l'agost del 2020 i va patir el virus com si fora una grip lleu. Es va reincorporar a la faena, amb un esgotament que anava en augment, fins que un dia se li va paralitzar la part dreta del cos. Així, explica que la teràpia va començar amb l’objectiu d’estar quinze minuts caminant i parlant alhora, i mesos després ja ha aconseguit arribar al doble de temps. 

Els primers resultats són esperançadors, però l'estudi encara no ha conclòs i es busquen més participants, que poden contactar en el correu covidpersistente@uv.es. A la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 55.000 persones que pateixen la malaltia, però l'estudi està obert a persones de tot Espanya.

També et pot interessar

stats