Un hotel de València haurà d'indemnitzar Daddy Yankee amb quasi un milió de dòlars pel robatori de les seues joies

L'Audiència Nacional considera que els lladres comptaren amb la "inestimable, encara que ignorada" col·laboració del personal de l'establiment, que els facilitaren un duplicat de les claus de les habitacions i els obriren la caixa forta sense demanar-los cap identificació

Les càmeres de seguretat de l'hotel gravaren com una persona pujava a les habitacions on s'allotjava Daddy Yankee / À Punt NTC

L'Audiència Provincial de València ha fixat en quasi un milió de dòlars la indemnització que un hotel de la capital del Túria haurà de pagar al cantant Daddy Yankee pel robatori de les seues joies ara fa cinc anys mentre s'allotjava en una de les habitacions. Així estima l'òrgan judicial el recurs d'apel·lació interposat per la representació legal de l'artista, exercida per l'advocat Miguel Ángel Sampedro, contra una resolució anterior que eximia l'establiment d'indemnitzar l'artista.

En una sentència del 9 de gener —avançada pel diari Levante i a la qual ha tingut accés À Punt NTC— la sala huitena de l'Audiència revoca parcialment l'absolució i decreta una indemnització de 908.950 dòlars, que haurà d'abonar l'empresa propietària de l'hotel amb interessos legals. La considera responsable civil per haver facilitat als lladres el robatori de les joies, valorades en més d'un milió de dòlars.

Els fets es remunten al 2018, quan l'estrela del reggaeton va actuar en el festival Latin Fest de Gandia. El representant artístic de Daddy Yankee va contractar els serveis de l'Hotel Melià València, on es va allotjar tot l'equip. Segons la sentència, el cantant i la dona s'allotjaren en una habitació i ell, "com a part de la seua imatge pública i artística, ha de viatjar amb una considerable quantitat de joies que li complementen l'aspecte durant els concerts i que va guardar en la caixa forta que l'hotel posa a la disposició dels hostes".

En concret, l'intèrpret porto-riqueny va arribar a l'hotel amb dos rellotges, tres cadenes, una creu, quatre braçalets, tres anells i un parell d'arracades de diamants. A més, el cunyat també viatjava amb ells i es va quedar en l'habitació contigua, amb un cordó d'or de catorze quirats que pesava 401,1 grams.

El dia 6 d'agost, passades les cinc de la matinada, un desconegut es va presentar en la recepció de l'hotel i va demanar un duplicat de les targetes de les habitacions que ocupaven Daddy Yankee i el cunyat, moment que va quedar enregistrat en les càmeres de seguretat del local. El personal va accedir a la petició "sense realitzar cap comprovació", prossegueix la resolució judicial. Aprofitant l'absència de l'equip artístic, una persona va entrar en les habitacions i, a més, va requerir que el servei tècnic de l'establiment li obrira la caixa forta. D'aquesta manera, l'individu va sostraure totes les joies que hi havia dins.

Gravacions de les càmeres de seguretat de l'hotel en el moment del robatori
Gravacions de les càmeres de seguretat de l'hotel en el moment del robatori / À Punt NTC

"Inestimable, encara que ignorada col·laboració"

Les magistrades de l'Audiència conclouen que el lladre "no hauria pogut cometre la sostracció si no haguera comptat amb la inestimable, encara que ignorada col·laboració, de l'hotel, perquè va ser el personal mateix qui va facilitar-los una còpia de les claus i va pujar a obrir la caixa forta de les habitacions sense exigir una identificació fefaent".

La sentència inicial, recorreguda per l'equip legal de Daddy Yankee, argumenta que no s'acreditava la preexistència del que s'havia furtat i que les joies i els diners no s'havien dipositat en l'hotel. Per això, entenia que la responsabilitat de l'hoteler es dona en casos en què el robatori "és d'objectes d'ús comú en un viatger, no quan es tracta de joies de valor extraordinari" la pertinença de les quals no s'havia comunicat al recinte.

Per a aquest cas, la resolució de l'Audiència de València fa una interpretació actualitzada dels articles del Codi Civil relatius a la responsabilitat de fondistes i hotelers, norma que està "obsoleta" en l'actualitat perquè la indústria hotelera moderna té "un rang ampli d'establiments i atenen necessitats molt variades, no sols ofereixen menjar i llit". Per aquest motiu, les magistrades asseveren que els denunciants s'allotjaren "en un hotel modern de quatre estreles amb habitacions dotades d'una mesura de seguretat específica per als clients: la caixa de seguretat". L'argumentació se sosté en el fet que, com que els clients ficaren dins de la caixa forta les seues joies en lloc de deixar-les damunt d'una taula o de qualsevol manera, s'entén que "acaten la mesura de seguretat que l'hotel els ofereix" sense haver de comunicar res a l'establiment.

Ara bé, adverteixen que el cas de les joies del cunyat és "diferent" perquè, segons consta en l'atestat policial, ell va declarar a la policia que va deixar dins d'una motxilla, en terra i al costat del llit, un cordó d'or valorat entre 10.000 i 42.000 dòlars, i que quan va anar a buscar-la no estava. La resolució considera que l'hoste "no va tindre en compte la mesura de seguretat que li oferia l'establiment, ni tampoc va tindre cura d'amagar la motxilla en algun lloc més segur de l'habitació". Per tot això, resolen desestimar la seua demanda.

També et pot interessar

stats