Un grup de 94 becaris reclama a la Generalitat que el temps treballat compute en els processos selectius

La Conselleria afirma que la normativa de funció pública actual "no reconeix com a mèrit" el fet d'haver gaudit de períodes de pràctiques

Algunes de les becàries que han signat la petició en 'Les notícies del matí'
Algunes de les becàries que han firmat la petició en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Un grup de 94 joves graduats universitaris que estan fent pràctiques professionals en institucions públiques valencianes han enviat un escrit a la Conselleria de Justícia i Administració Pública, en el qual reclamen que el temps treballat compute en el barem dels processos selectius que corresponen a l'administració.

Cada any es formen centenars de becaris, però després si volen accedir a les llistes públiques per a accedir a la funció pública el seu lloc de treball i accedir a millors condicions laborals, aquests mesos o anys de treball no computen.

Denuncien que tenen una experiència que "en acabar no es valora en cas de voler accedir a les borses de la Generalitat", segons ha indicat a Les notícies del matí Marta González, Ángela Narbona i Carla Martínez, tres de les becàries que han firmat eixa petició, així com Cristina Monfort, responsable del sindicat d'interins de la Generalitat d'UGT.

En aquest sentit, argumenten que beques de concurrència competitiva d'altres administracions públiques, com és el cas de la Universitat de València, "sí que puntuen com a mèrit en els seus processos selectius" per a proveir places de personal docent temporal, com és el cas de les beques de col·laboració del departament i de les beques d'investigació.

Resposta de la Generalitat

La Conselleria de Justícia i Administracions Públiques ha respost a À Punt que la normativa de funció pública actual "no reconeix com a mèrit" ni per a l'accés ni per a la promoció en concursos de trasllats, el fet d'haver gaudit de períodes de pràctiques. La normativa bàsica estatal "no reconeix aquests períodes com a serveis previs (antiguitat) en l'administració", indiquen.

A més, argumenta que l'objectiu d'aquestes beques, que "són subvencions i no contractes laborals", és completar i desenvolupar la formació acadèmica de les persones beneficiàries. Per tant, "la beca no implica cap vinculació laboral o administrativa amb el departament o entitat que l'atorgue".

No obstant això, la Generalitat informa que amb la nova llei de funció pública valenciana, per a accedir a l'administració valenciana "s'ha establit l'oposició lliure" com a sistema d'accés ordinari i generalitzat i "no hi ha fase de concurs de mèrits on acreditar eixes pràctiques".

Futur estatut del becari

S'espera des de fa temps un nou estatut del becari que millore les condicions laborals dels joves i a poc a poc es coneixen més detalls sobre les noves condicions que regularan el seu treball. La principal és que no podran ser més del 20% de la plantilla de l'empresa. A més, tindran dret a compensació de despeses així com a vacances i dies festius.

L'última proposta de text d'estatut fixa tot un seguit de drets per a les persones en programes de formació pràctica, com la compensació de despeses mínimes per a cobrir les despeses com la de desplaçament, allotjament o manutenció.

En tot cas, l'empresa no estarà obligada a abonar-les si hi ha altres beques o ajudes que les cobrisquen o si és una formació pràctica de caràcter remunerat, "quan la quantia d'aquesta remuneració siga suficient".

També et pot interessar

stats