Els becaris no podran ser més del 20% de la plantilla de l'empresa

L'últim plantejament de l'estatut del becari també arreplega que les persones amb formació tindran dret a compensació de despeses així com a vacances i dies festius

Diverses persones treballen en una oficina
Diverses persones treballen en una oficina / Shutterstock

El nombre de persones en formació pràctica no podrà superar el 20% de la plantilla de l'empresa i aquestes tindran dret a compensació de despeses així com a vacances i dies festius, segons recull l'últim plantejament del Ministeri de Treball per a l'estatut del becari.

El document va ser qualificat ahir de principi d'acord per UGT i CCOO, mentre que el Ministeri de Treball va quedar a l'espera del vistiplau intern dels sindicats al text previst en els pròxims dies.

L'última proposta de text d'estatut —una normativa que va començar a negociar-se el mes d'abril passat— fixa tota una sèrie de drets per a les persones en programes de formació pràctica, com la compensació de despeses "per una quantia mínima suficient" per a cobrir els gastos en què s'incórrega a conseqüència de les pràctiques, "com ara despeses de desplaçament, allotjament o manutenció".

L'empresa, afig la proposta, no estarà obligada a abonar aquestes despeses si hi ha altres beques o ajudes que les cobrisquen o si és una formació pràctica de caràcter remunerat, "quan la quantia d'aquesta remuneració siga suficient".

Així mateix, s'estableix el dret al fet que es respecten "els límits i descansos, inclosos dies festius i vacances" i es recull que les activitats formatives no podran desenvolupar-se en horari nocturn ni a torns, "llevat que excepcionalment els aprenentatges previstos en el pla formatiu no puguen desenvolupar-se en altres períodes".

També s'especifica que els becaris tindran dret a tots els serveis de què disposen les persones treballadores en el centre de treball, com ara restauració, zona de descans, aparcament o altres, en les mateixes condicions que la resta.

Per a assegurar una adequada tutorització, l'esborrany planteja que cada tutor o tutora podrà tindre com a màxim, de manera simultània, cinc persones en formació pràctica, que seran tres en les empreses de menys de trenta persones de plantilla.

En aquest context, també es fixa que en "cap cas el nombre de persones en formació pràctica podrà superar el 20% de la plantilla total de l'empresa". No obstant això, afigen, qualsevol empresa podrà concertar formació pràctica amb dues persones, amb independència del nombre de persones de plantilla.

Aquesta proposta deixa per a un desenvolupament normatiu específic els drets en matèria de Seguretat Social, és a dir, com seran les cotitzacions dels becaris.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegurava ahir que la patronal està bloquejant l'acord entorn d'aquest estatut del becari, que tot apunta tirarà avant sense el vistiplau de la CEOE.

També et pot interessar

stats