Un estudi a penes preveu hospitalitzacions a l’octubre si el 70% de la població està vacunada a l’agost

Albira que els ingressos baixaran un 96% i els de l'UCI un 95% entre el juny i el desembre respecte al mateix període del 2020

UCI de l'Hospital Clínic de València
Diversos sanitaris atenen un pacient de l'UCI de l'Hospital Clínic de València / À Punt NTC

A l’octubre no hi haurà pràcticament cap persona ingressada per Covid-19 als hospitals si el 70% de la població, xifra on s’estima que estarà assolida la immunitat de grup, està vacunada quan acabe l'agost. És una de les conclusions d’un estudi que ha realitzat la consultora IQVIA encreuant models epidemiològics, tècniques d’intel·ligència artificial i la variabilitat de l’evolució de la malaltia en diferents grups d’edat. 

Segons aquesta anàlisi, per a predir hospitalitzacions i ingressos en les UCI a escala nacional, aquests seran "pràcticament zero a partir de l'octubre" en un escenari en el qual el 70% de la població està vacunada el 31 d'agost. 

"Aquest estudi, basat en tècniques de machine learning ('aprenentatge automàtic'), ens mostra que un ràpid desplegament de la vacunació i que la població accedisca a vacunar-se és clau per a minimitzar les hospitalitzacions i ingressos a l'UCI”, com explica, des d’aquesta consultora, José Luis Fernández.

El responsable d’aquesta consultora afig que, si és així, es podrien destinar els recursos fins ara destinats a atendre els pacients de coronavirus, “a gestionar l'acumulació de pacients generada durant la pandèmia".  

L'estudi dibuixa quatre escenaris. El primer, l’escenari A, contempla un 70% de la població amb pauta completa de vacunació el 31 d'agost de 2021. Un segon escenari, el B, si hi ha un retard en el pla de vacunació, un tercer cas, el C, si la població es nega a rebre la vacuna i, finalment, un quart escenari, el D, si hi ha un retard en les vacunacions i la població rebutja la vacuna.

En l'escenari en el qual el 16% de la població es nega a rebre la vacuna, les hospitalitzacions i ingressos en l'UCI no cessen en el període analitzat. En l'escenari A, amb un 70% de la població amb pauta completa de vacunació quan acabe l'agost, les hospitalitzacions decreixerien un 96% i els ingressos a l'UCI un 95% entre el juny i el desembre, en contrast amb el mateix període del 2020. En la resta dels escenaris aquest decreixement és entre un 3% i un 14% menor.

També et pot interessar