Què és un esclafit sec: quan el vent pot superar els 100 km/h de sobte
Fortes ratxes de vent han provocat aquesta matinada la caiguda de part de l'escenari del Medusa Festival, on ha mort un jove i més de quaranta han resultat ferits
La delegació a la Comunitat Valenciana de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha advertit que aquest dissabte, a més de la calor extrema prevista, es poden produir "fenòmens violents" amb ratxes "molt fortes" de vent i esclafits secs. Aquest canvi meteorològic és el que ha desencadenat aquesta matinada una forta ratxa de vent que ha tombat part de l'escenari del Medusa Festival a Cullera, provocant un mort i disset ferits de diversa consideració.
Segons Aemet, durant l'última nit s'han produït esclafits secs amb ratxes de vent molt fortes i una brusca pujada de les temperatures. Les tempestes arribaven des de l'interior fins a la costa alacantina vora les 2:00 h de la matinada i dues hores després arribaven a la zona de València. Encara que les tempestes portaven precipitacions i llamps a l'interior, en arribar al litoral, la pluja s'ha dissipat pràcticament a tota la franja costanera.
Per què es produeixen els esclafits secs?
Un esclafit és un corrent d'aire descendent molt violent associat a fenòmens convectius que, en arribar prop de terra, s'expandeix horitzontalment a gran velocitat. Poden ser humits o secs, però tots poden provocar fortes ratxes de vent de més de 100 km/h. El contrast entre l'aire humit i relativament fresc prop del sòl i una capa extremadament seca i càlida per damunt desencadena aquest tipus de fenomen que aquesta matinada ha fet superar els 40 ºC i ha alçat ratxes de vent de 80 km/h a l'aeroport d'Alacant-Elx.
També aquesta matinada a Xàtiva el vent ha superat els 84 km/h a causa d'un esclafit sec. L'aire descendent impacta amb el terra sense inversió tèrmica, la qual cosa causa un desplaçament del vent en horitzontal, però sense pujar la temperatura. Podríem visualitzar aquest fenomen amb un experiment en què deixem caure un objecte de manera contundent sobre una taula. Segons el pes de l'element que cau, la velocitat cap a baix serà major o menor i, en tocar la superfície, provocarà ràfegues de vent que afectaran la resta d'objectes situats al voltant. L'equip de l'oratge d'À Punt ha fet la prova en aquest vídeo: