Un equip de l’UPV i el CSIC investiga per a aconseguir una carxofa que florisca tot l’any

Si ho aconsegueixen, deixarà de ser una verdura de temporada que només es pot consumir fresca durant els mesos de fred

Un equip de l'UPV i el CSIC treballa per aconseguir carxofes que duren tot l'any / À Punt NTC

Un equip multidisciplinari de la UPV, el CSIC i una multinacional holandesa de vegetals està treballant des de fa tres anys en un projecte que busca aconseguir que la carxofa deixe de ser una verdura de temporada.

Ara acaben de fer un gran avanç en identificar un gen que activa la floració d’aquest vegetal, però entendre les claus moleculars de la floració no ha sigut gens fàcil, conten. 

Reyes Benlloch, investigadora de la Universitat de València, explica que estan intentant entendre els senyals que controlen la floració de la carxofa perquè això els permetrà dur a terme programes de millora, és a dir, generar varietats que puguen florir al llarg de tot l’any. 

Una de les conclusions a les quals han arribat és que el fred té molt a veure amb la floració, diu Vicent Balanzà, investigador del CSIC a la Universitat Politècnica de València (UPV). Ara els falta saber com entén la planta els senyals del fred per a florir, cosa que els permetria aconseguir que florira sense percebre aquests senyals. 

Per això el següent pas, que ja han començat, és seqüenciant els 30.000 de gens de cada una de les 400 plantes seleccionades a Benicarló per a fer aquest estudi.

Francisco Madueño, també investigador del CSIC en la UPV, explica que esperen, en uns pocs anys, tindre uns bons candidats de gens que estiguen realment implicats en el procés d’induir la floració per fred. L’expert en millora molecular de BASF Vegetable Seeds, per la seua banda, apunta que era s’estan descobrint els gens, però que després cal creuar-los i fer-ne seleccions per a obtindre plantes que florisquen fora dels mesos de fred.

També et pot interessar

stats