Un equip internacional troba un anticòs que frena la propagació de tumors i prevé la metàstasi

El consorci està liderat pel científic de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona Eduard Batlle

El Test de Sang Oculta en Femta permet la detecció precoç del càncer de colon
Investigació contra el càncer, en arxiu / À Punt NTC

Un consorci internacional liderat pel científic de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona Eduard Batlle ha descobert l'anticòs MCLA-158, el primer candidat a fàrmac dirigit a cèl·lules mare canceroses de tumors sòlids que prevé la propagació del càncer i la metàstasi.

Batlle, cap del laboratori de Càncer Colorectal de l'IRB, en col·laboració amb l'empresa biotecnològica holandesa Merus NV, publica aquest dilluns en la revisa Nature Cancer les dades preclíniques que han conduït al descobriment de MCLA-158 i el seu mecanisme d'acció sobre les cèl·lules mare del càncer.

Segons ha informat l'IRB en un comunicat, amb el nom comercial de Petosemtamab, l'anticòs MCLA-158 bloqueja l'expansió del càncer a altres òrgans i frena el creixement dels tumors primaris en ratolins als quals han implantat cèl·lules tumorals de pacients amb càncer de còlon.

Les dades preclíniques indiquen que l'anticòs MCLA-158 mostra una potent inhibició del creixement dels organoides del càncer colorectal, bloqueja l'inici de la metàstasi i el creixement del càncer en diferents models de tumors, entre ells de cap i coll, esòfag i estómac.

La investigació, a més, estableix les bases per a incorporar l'ús d'organoides en el procés de descobriment de fàrmacs. Els organoides són mostres derivades de pacients que es poden cultivar i que reprodueixen el comportament del tumor en el laboratori.

Els anticossos són proteïnes que el cos produeix de manera natural per a reconéixer agents infecciosos o cèl·lules alterades i que puguen ser eliminades pels limfòcits del sistema immune (glòbuls blancs de la sang). L'anticòs descrit en aquest treball, el petosemtamab (MCLA-158), és un anticòs biespecífic que reconeix dues proteïnes diferents en les cèl·lules mare del càncer, l'EGFR i l'LGR5.

L'activitat de l'EGFR afavoreix el creixement descontrolat de les cèl·lules, mentre que l'LGR5 marca la superfície de les cèl·lules mare del càncer, responsables de l'expansió dels tumors.

"Aquest anticòs, a més, no interfereix amb el funcionament de les cèl·lules mare sanes de l'organisme, que són essencials per al bon funcionament dels teixits", segons Batlle.

També et pot interessar

stats