Un de cada cent menors té un trastorn de l'espectre autista

Amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que se celebra aquest dissabte, el govern espanyol ha anunciat la creació d'un centre nacional del trastorn

Un de cada cent menors té un trastorn de l'espectre autista / À Punt NTC

S'estima que a Espanya, un de cada cent xiquets i xiquetes té un trastorn de l'espectre autista (TEA), un augment considerable dels casos detectats i diagnosticats en els últims anys.

L'autisme és un trastorn del neurodesenvolupament que implica alteracions en la comunicació i la interacció social, a més de la presència de patrons restrictius i repetitius del comportament, interessos específics i dificultats de regulació sensorial.

Les persones que ho pateixen, tal com denuncia la Confederació Autisme Espanya, es troben amb un dèficit de reconeixement administratiu perquè no està reconegut en l'edat adulta. Per això, és de gran importància un diagnòstic precoç durant la infància i demanden protocols de vigilància del desenvolupament infantil.

La plataforma va fer aquestes peticions dijous en un acte institucional al Congrés, amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que se celebra aquest dissabte. En el mateix acte, el director general de la Discapacitat, Jesús Martín Blanco, va anunciar la creació d'un centre nacional de recerca que tracte la realitat de les persones amb autisme, "òrfenes de polítiques públiques", i la seua inclusió en la societat.

Les persones amb TEA, en xifres

Al voltant de 470.000 persones tindrien autisme a Espanya, però només 80.000 estan identificades en la base nacional de discapacitat de l’Imserso, segons ha informat la directora tècnica d'Autisme Espanya, Ruth Vidriales. D'aquestes, 9.316 persones estan diagnosticades a la Comunitat Valenciana; 952 a Castelló, 3.618 a Alacant i 4.746 a València.

Segons la base de l'Imserso, quasi el 80% dels identificats són menors de 21 anys i només hi ha 24.503 persones que superen aquesta edat. Això suposa, segons la directora tècnica d'Autisme Espanya, "que les persones adultes no estan visibilitzades en la societat, però sí que sabem –segons dades internacionals– que el 80% d'adults amb autisme no té ocupació ni fa cap activitat productiva".

El Ministeri d'Educació sí que té dades de l'alumnat, que fixen en 55.701 el nombre de casos d'estudiants amb TEA. Un de cada quatre estudiants amb necessitats de suport educatiu associats a una discapacitat està en l'espectre de l'autisme, i aquests percentatges han augmentat en els últims anys. De fet, en deu cursos escolars s'han incrementat un 193%, especialment en els xiquets, ja que les xiquetes estan infradiagnosticades.

Les famílies reivindiquen a València els drets de les persones amb TEA

Les famílies amb fills i filles amb TEA de la Comunitat Valenciana han convocat una marxa aquest dissabte amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme per a reivindicar els drets d'aquest col·lectiu.

La manifestació començarà a les 18:00 hores en la plaça de Tetuan i conclourà amb la lectura del manifest a la plaça Manises, enfront del Palau de la Generalitat.

Entre les seues principals reivindicacions està la posada en marxa urgent d'un pla d'acció amb dotació de pressupost per a implementar l'Estratègia Nacional sobre Autisme que va ser aprovada l'any 2015.

També demanden recursos per a prioritzar el diagnòstic i l'atenció precoç, especialitzada i multidisciplinària sense límit d'edat, que es garantisca el dret a l'educació amb professionals especialitzats, al treball i a la vida digna.

També et pot interessar

stats