El govern espanyol anuncia la creació d'un centre nacional de l’autisme

A Espanya al voltant de 470.000 persones tindrien autisme, però només 80.000 estan identificades en la base nacional de discapacitat de l'Imserso

VÍDEO | Un xiquet amb autisme sever es queda sense excursió perquè el col·legi no podia garantir-li un professional de suport
Un xiquet amb autisme sever, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
31 de març 2022 - 20:52

El director general de la Discapacitat, Jesús Martín Blanco, ha anunciat aquest dijous en el Congrés la creació d'un centre nacional de recerca que tracte la realitat de les persones amb autisme, "òrfenes de polítiques públiques", i la seua inclusió en la societat. Martín Blanco ha fet aquest anunci en la clausura d'un acte institucional al Congrés, amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que serà el pròxim dissabte, 2 d’abril. Blanco també ha reivindicat la detecció precoç i empatia per a erradicar l'estigma que sofreixen les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA).

El president de la Confederació Autisme Espanya, Miguel Ángel de Casas, ha considerat que aquest centre permetrà posar en marxa l'estratègia espanyola en TEA, pendent des del 2015. En la intervenció, De Casas ha reivindicat la detecció i diagnòstic precoç i de qualitat i una xarxa especialitzada de recursos i sistemes de suport per als autistes, tant en matèria d'educació com sanitat i serveis socials, en totes les fases de la vida de les persones amb TEA.

Amb el lema "Un feliç viatge per la vida", la campanya del 2022 s'inclina per promoure la qualitat de vida de les persones amb TEA, i això passa per atenció precoç específica i especialitzada que afavorisca el desenvolupament dels xiquets i el benestar emocional de les famílies i una oferta educativa ajustada a les seues necessitats per a previndre situacions d'assetjament escolar.

Les persones amb TEA, en xifres

A Espanya al voltant de 470.000 persones tindrien autisme, però només 80.000 estan identificades en la base nacional de discapacitat de l’Imserso, segons ha informat la directora tècnica d'Autisme Espanya, Ruth Vidriales.

Segons la base de l'Imserso, quasi el 80% dels identificats són menors de 21 anys i només hi ha 24.503 persones que superen aquesta edat. Això suposa, segons la directora tècnica d'Autisme Espanya, "que les persones adultes no estan visibilitzades en la societat, però sí que sabem –segons dades internacionals– que el 80% d'adults amb autisme no té ocupació ni fa cap activitat productiva".

El Ministeri d'Educació sí que té dades de l'alumnat, que fixen en 55.701 el nombre de casos d'estudiants amb TEA. Un de cada quatre estudiants amb necessitats de suport educatiu associats a una discapacitat està en l'espectre de l'autisme, i aquests percentatges han augmentat en els últims anys. De fet, en deu cursos escolars s'han incrementat un 193%, especialment en els xiquets, ja que les xiquetes estan infradiagnosticades.

Enguany, la Confederació Autisme Espanya ha demanat a la ciutadania que mostre el suport i solidaritat amb les persones amb TEA i les seues famílies, i se sume en xarxes socials a la campanya. També ha suggerit compartir els testimonis pujats a la xarxa per persones amb TEA i les seues famílies, o signant el manifest del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.

També et pot interessar

stats