Un arc de Sant Martí que no acaba d'eixir
El programa 'La qüestió' s’ha acostat a les persones del col·lectiu LGTBI+ que encara pateixen discriminació i ha tractat les últimes novetats del cas Erial.
La bandera LGTBI ha tornat aquesta setmana a les Corts. S'hi debatia la proposta de Vox d'implantar el veto parental. El 2005 Espanya va ser notícia arreu del món per aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe, però el 2020 el discurs LGTBI-fòbic i contra la diversitat encara està present en les institucions. Malgrat que l'última dècada s'ha produït un gran avanç en el reconeixement dels drets de les persones LGTBI , això no lleva importància a les reivindicacions de les persones que encara són discriminades perquè mostren una sensibilitat diferent. Per aquesta raó, aquest divendres en el programa 'La qüestió' s'ha decidit analitzar en quin punt es troba la lluita per la igualtat de drets de les persones amb diferents identitats de gènere o orientacions afectives i sexuals.
L'activista trans Clàudia Oviedo ens ha relatat la seua vivència personal. En el seu cas, el suport d'amics i de la família han sigut clau per a aquest procés de transició, que ella defineix com “molt llarg”. A més, Oviedo ha destacat la necessitat de fer-se visible a l'hora de trencar estereotips. També s'ha recordat que la discriminació disminueix quan una persona trans no mostra els trets físics del sexe amb què va nàixer. Un altre tipus de discriminació per identitat de gènere és el que pateixen els menors trans. A través del testimoni de Carolina Marzà, mare d'una xiqueta trans, s'ha parlat de les eines de què disposen les famílies per a afrontar aquesta transició i que l'ambient escolar resulta clau per a ajudar aquests xiquets.
En una connexió amb Castelló, s'ha pogut parlar amb Guillem Montoro, un dels representants més importants de l'activisme trans a terra nostra. Montoro és regidor de l'Ajuntament de Paiporta (Horta Sud) i tècnic del servei d'assessorament per a persones LGTBI Orienta, gestionat per la Generalitat. Guillem Montoro ha recordat que en la vida pública encara no hi han prou referents per a les persones trans.
En el recorregut del programa a través de la diversitat, s'ha donat veu a Iolanda Melero, psicòloga especialitzada en intersexualitat. Li han preguntat pel coneixement de la societat sobre aquest grup de persones que, moltes vegades, no disposen de l'ajuda que necessiten. Melero ha explicat a l'audiència que en realitat tots som intersexuals en alguna mesura, ja que la fesomia de cap persona es correspon per complet a les concepcions socials d'home i dona.
Des del món de l'activisme, al plató de 'La qüestió' ha estat Toño Abad, president de Diversitat Alacant i director de l'Observatori Valencià contra la LGTBI-fòbia i Cristian Ramón, secretari d'organització del col·lectiu Lambda. Amb ells s'ha parlat de què es fa actualment a l'hora de lluitar contra la LGTBI-fòbia i de l’aprovació de la llei LGTBI a les Corts. Durant la seua intervenció, Abad ha reivindicat la necessitat urgent d'una llei estatal LGTBI . Per altra banda, el secretari d'organització de Lambda ha declarat que davant el discurs de l'odi, les associacions LGTBI eixiran al carrer i no pensen fer un pas enrere. Com s'ha pogut veure en un altre vídeo, la Comunitat Valenciana ha sigut escenari de molta discriminació per a les persones LGTBI . A través del testimoni d'Antoni Ruiz, represaliat pel franquisme i víctima de la Ley de vagos y maleantes, hem conegut com tractaven les persones del col·lectiu en èpoques anteriors.
Una altra part de l'activisme és el que es du a terme des del món de la cultura i de l'art. En aquest programa, s’ha parlat amb Albie Leo i Gaspar Molín, responsables de The Lilac Project, que serveix per a visibilitzar la diversitat. També han participat en el programa Billy Boy i Tinto D. Vino, dos drag kings que, amb les seues actuacions, volen trencar els prejudicis que hi ha en les concepcions de gènere. També s'ha exposat la importància del drag per al món LGTBI i s’ha destacat que creix el nombre de dones que practiquen el drag king.
Novetats del cas Erial
En el bloc d'actualitat, s’ha tractat del cas Erial, en què investiguen l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana i l'expresident de les Corts Juan Cotino. Amb l'ajuda dels periodistes especialitzats Juan Nieto i Quico Arabí, s'ha explicat com funcionava aquest entramat de corrupció i l'aparent guerra oberta entre Zaplana i Cotino.
També han col·laborat els periodistes especialitzats Rubén Serrano, María Sanz, Pilar Almenar i María Giralt, amb qui s'han repassat els temes del debat.