Un antiviral redueix els símptomes i el temps de contagi de la pigota dels micos

Un estudi del Regne Unit amb persones contagiades fora d’Àfrica el 2018 i el 2021 demostra els efectes positius d’un fàrmac amb tecovirimat

Lesions en la pell provocades per la pigota dels micos preses en un estudi fet al Congo entre el 1996 i el 1997
Lesions en la pell provocades per la pigota dels micos preses en un estudi fet al Congo entre el 1996 i el 1997 / Brian W.J. Mahy (Center for Disease Control and Prevention)

Un antiviral ja disponible pot ser efectiu per a reduir la duració dels símptomes i la quantitat de temps que un pacient és contagiós de la pigota dels micos. Així ho conclou una xicoteta investigació, basada en casos de pacients que es van contagiar d’aquest virus el 2018 i el 2021 i que van rebre atenció hospitalària al Regne Unit.

Els investigadors van observar les respostes dels pacients a dos antivirals diferents, que contenen brincidofovir i tecovirimat, i van trobar que el segon podia acurtar la duració dels símptomes i reduir el temps de contagi d'un pacient, encara que els experts adverteixen que és necessari investigar més.

Aquesta investigació, de la qual es fa ressò la revista The Lancet Infectious Diseases, va estar basada en pacients de transmissió hospitalària i domiciliària fora d’Àfrica.

Aquest estudi va trobar poca evidència que brincidofovir tinguera un benefici clínic sobre els pacients infectats, però va concloure que es justificaria investigar més sobre el potencial de tecovirimat.

Com que encara no s'han establit estratègies òptimes de control d'infeccions i tractament per a aquesta malaltia, les dades de l'estudi podrien ajudar a entendre millor les característiques clíniques de la malaltia, així com la dinàmica de la transmissió.

"Històricament, la pigota dels micos no s'ha transmés de manera molt eficient entre les persones i, en general, el risc per a la salut pública és baix", va apuntar Hugh Adler, dels hospitals universitaris de Liverpool, autor principal de l'article.

Espanya descarta la vacunació massiva

Els antivirals poden ser una alternativa per a frenar la transmissió entre humans de la pigota dels micos. Una altra, la de la vacuna, es descarta per ara, almenys a Espanya.

Sobre aquest assumpte, la portaveu del govern espanyol, la ministra Isabel Rodríguez, va descartar aquest dimarts la possibilitat de vacunar la població menor de 40 anys, ja que els preparats contra la pigota es van deixar d’administrar als 80 al nostre país.

Sanitat ha confirmat 20 casos de pigota dels micos en nou autonomies, encara que aquesta xifra podria créixer perquè ha detectat 51 casos positius de pigota d’origen no humà. A la Comunitat Valenciana hi ha dos casos sota investigació, un a València i un altre a Castelló de la Plana.

A pesar de l’augment de contagis, la ministra portaveu ha assegurat que l’executiu no es planteja la vacunació massiva contra la pigota dels micos. "En aquests moments no estem en aquesta fase", va sentenciar. 

També et pot interessar

stats