Un 11,8% de la plantilla de l'Ajuntament de València ha patit assetjament al treball, la majoria dones

Un 23,9% de les persones enquestades afirmen haver estat tocades de forma que els han fet sentir incomoditat o que s’ha envaït el seu espai personal

Façana de l'Ajuntament de València en una imatge d'arxiu
Façana de l'Ajuntament de València en una imatge d'arxiu / Europa Press

Un 11,8% d'empleats de l'Ajuntament de València que ha participat en la primera enquesta sobre igualtat feta entre 1.437 treballadors i treballadores d'aquesta administració ha assegurat haver patit assetjament en el seu lloc de treball. A més, vora 100 de les persones entrevistades, un 7,1%, afirma conéixer algun cas de violència de gènere en el seu entorn laboral.

Entre les persones que afirmen haver patit alguna situació d'assetjament, destaquen les dones (16,2% de les que han contestat al qüestionari), el grup d'edat d'entre 30 i 39 anys (18%), les que tenen un nivell d'estudis de postgrau (23,3%) i les que estan entre 10 i 19 anys d'antiguitat en l'organització (17,1%).

L'enquesta assenyala que cap àrea de l'Ajuntament concentra de manera significativa major proporció de casos, i quant a la mena d'assetjament rebut, ressalten "comentaris sexuals de mal gust o ofensius en públic o en privat (per exemple sobre aparença, cos, manera de vestir o vida sexual)" que representen el 71,8% dels que han rebut assetjament (117 persones).

Els grups que més han rebut aquest tipus d'assetjament són les dones (12,1%), el grup d'edat de 30 a 39 anys (13,3%), i d'entre 10 i 19 anys d'antiguitat (14,4%). D'altra banda, l'assetjament per tracte diferent per sexe o orientació sexual (com ignorar, menysprear, maltractar) es dona en un 39,9% de les persones que han afirmat haver rebut algun tipus d'assetjament (65 persones). Les dones tornen a ser les que han rebut més aquest assetjament (6,2%) i el personal amb estudis de postgrau també (12,6%).

Quant a assetjament per comentaris sexistes ofensius (com "eres massa emocional o feble per a aquest treball" o "estàs amb la regla"), un 37,4% afirma haver-lo rebut (61 persones). Aquest cas afecta quasi exclusivament a les dones 6,6% enfront d'un 0,6% en els homes.

Incomoditat i violència de gènere

D'altra banda, les persones que declaren que les han tocades i els han fet sentir incomoditat o han envaït el seu espai personal sense consentiment representen un 23,9%. Novament, les dones són majoria en aquest grup.

El sondeig exposa que només un 13,3% de les persones enquestades diu conéixer algun cas d'assetjament en el seu entorn laboral i detalla que d'aquestes un 29,8 creu que l'Ajuntament va fer tot el possible davant del cas. Quant a la violència de gènere, el 7,1% diu conéixer algun cas en el seu entorn laboral. A més, de l'entrevista es desprén que un 16,2% de les dones que han participat en l'enquesta (143) diu haver patit violència de gènere. La més freqüent és la psicològica (101 dones), seguida de la sexual (25 dones) i la física (16 dones).

Disseny del nou pla d’Igualtat

L’estudi, presentat aquest dimarts en roda de premsa les regidores d'Organització i Gestió de Persones, Lluïsa Notario, i d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Lucía Beamu, té com a finalitat saber el grau de coneixement del personal municipal sobre els recursos d'igualtat de l'Ajuntament. A més servirà per a dissenyar el pròxim Pla d'Igualtat i per a realitzar un diagnòstic sobre la percepció que té la plantilla sobre la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'administració local.

En l'enquesta, que s'emmarca en les activitats del Pla d'Igualtat de la institució, han participat 1.437 persones, un 28,6% de la plantilla municipal. El sondeig ha sigut anònim i voluntari i l'han conformat 35 preguntes elaborades per la Comissió d'Igualtat.

També et pot interessar

stats