El turisme tira de l'ocupació: aporta la meitat dels llocs creats l'últim any

La Comunitat Valenciana està entre les autonomies que més faena genera en el sector i representa el 10,7% del volum nacional

Un grup de turistes descansa en una platja a la Comunitat Valenciana
Un grup de turistes descansa en una platja a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Les activitats vinculades al turisme registraren 391.343 persones ocupades en el segon trimestre del 2022 respecte al mateix període de l'any passat, quantitat que representa la meitat dels llocs de treball creats durant aquest mateix temps en el conjunt de l'economia espanyola (776.000).

Segons les dades publicades aquest dilluns per Turespaña sobre l'enquesta de població activa (EPA), el sector turístic reviscola i se situa ja en xifres anteriors a la pandèmia, amb 2,7 milions d'ocupats entre abril i juliol. Suposa un 0,8% més que el 2019. Així, els treballadors i treballadores actives en turisme durant el segon trimestre de l'any freguen els tres milions (2.953.571), un 13,8% més que en el mateix període del 2021.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha indicat que les dades reflecteixen "un comportament excel·lent amb una creació d'ocupació molt intensa i de qualitat". I ha afegit que "el sector turístic impulsa l'economia i el mercat de treball nacional".

L'atur cau per cinqué trimestre

Aquestes dades de Tursespaña assenyalen que les activitats relacionades amb el sector turístic encadenen cinc trimestres consecutius de descensos interanuals —és a dir, en comparació amb el mateix període de l'any anterior— de l'atur. En l'últim balanç, el mercat laboral del turisme tanca el segon trimestre amb 235.473 persones sense faena i la taxa d'atur se situa en el 8%, un percentatge inferior al 2019 (11%) i 4,5 punts per davall de l'economia nacional (12,5%).

El creixement de l'ocupació s'ha donat tant entre personal assalariat (19,1%) com autònom (7,9%) i en totes les activitats turístiques. La que registra un augment més gran és l'hoteleria (+18,5%), per l'evolució positiva tant dels serveis de menjars i begudes (9,5%) com dels serveis d'allotjament (54,4%). D'altra banda, en les agències de viatge la variació és del 12,6%, mentre que en el transport de viatgers se situa en el 7,4%.

Una altra dada que aporta Turespaña és l'augment de contractes indefinits a assalariats en un 19,5% a conseqüència de l'impacte de la reforma laboral, quarta pujada consecutiva.

Per comunitats autònomes, Catalunya, Andalusia, Madrid, Canàries, Balears i la Comunitat Valenciana són les que reben més volum de turistes i alhora les que generen més llocs de treball. Juntes representen el 74,5% de l'ocupació total del sector, el 10,7% en territori valencià. Entre abril i juliol del 2022 l'ocupació creix en quasi totes les comunitats autònomes excepte a La Rioja, Ceuta, Melilla, Astúries i Extremadura.

També et pot interessar

stats