El TSJCV anul·la tres disposicions del decret de dependència aprovat el 2022 pel Botànic

Aerte assegura que un dels punts eliminats retallava en vora 500 euros mensuals la prestació d'assistent personal de les persones majors de 65 anys i creava una situació "absolutament insostenible"

La Generalitat recorrerà contra la sentència del TSJ que corregeix el decret de dependència
Una cuidadora atén una anciana / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat tres disposicions del decret de dependència que va aprovar l'agost de 2022 l'anterior govern del Botànic —el tripartit de PSPV, Compromís i Unides Podem— i que havia recorregut Aerte, la patronal de les residències i serveis a les persones dependents. 

En una sentència difosa aquest dimarts per Aerte, la secció quarta de la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal estima el recurs de la patronal contra la norma, que establia el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques. 

En concret, el TSJCV ha anul·lat la "discriminació" per a les persones majors de 65 anys en el subsidi d'assistents personals, explica la patronal valenciana de geriàtrics. La disposició establia una reducció a 1.825 euros mensuals a partir d'aquesta edat i, per contra, les més joves rebien 2.350 euros per la mateixa prestació, vora 500 més. Una situació que Aerte havia titllat d'"absolutament insostenible".

Al respecte, la resolució assenyala: “La falta d'una justificació raonable de la reducció implica la insostenibilitat jurídica i humana, per la qual cosa ha de ser estimada la impugnació del recurrent”. Per tant, el tribunal declara nul un apartat en l'annex III que recull "l'import de 1.825 euros de la prestació econòmica d'assistència personal dels graus II i III a partir de les 120 hores per a persones a partir de 65 anys".

En un altre punt, els magistrats resolen que és il·legal la diferenciació fixada per la Conselleria d'Igualtat anterior sobre els habitatges d'atenció a la salut mental per no tindre "fonamentació jurídica", una qüestió que ja s'havia corregit per part de la Direcció General de Persones Majors i Dependència.

La sentència, finalment, tomba l'equiparació d'un curs de 50 hores per a ser assistent personal amb els títols oficials universitaris o de cicles oficials, com sí que permetia el decret impugnat. Aerte, que havia denunciat que això afectava de manera directa la qualitat del servei oferit a la persona en situació de dependència, ha celebrat que aquesta decisió judicial afavorisca la professionalització del sector. 

El president de l'entitat, José María Toro, ha subratllat que des d'agost de 2022 insistiren en "les situacions tan injustes que generava aquest decret per a les persones usuàries dels serveis". "Des del Botànic se'ns acusava d'estar mirant només per l'interés econòmic de les entitats. Amb aquesta sentència ha quedat clar que el posicionament d'Aerte no sols era correcte, sinó que vetlava per les persones que atenem”, ha conclòs. 

També et pot interessar

stats