El TSJ exonera Sanitat d'indemnitzar els sanitaris valencians per la falta de protecció contra la covid

Des del sindicat mèdic de la Comunitat Valenciana s’han mostrat “totalment sorpresos” per la decisió i han deixat clar que plantejaran un recurs a instàncies superiors

Sanitaris atenen un pacient en la Unitat de Vigilància intensiva de l'Hospital La Fe de València
Sanitaris atenen un pacient en la unitat de vigilància intensiva de l'Hospital La Fe de València / Efe

La Conselleria de Sanitat Universal no haurà d’indemnitzar els sanitaris per la falta de material i protecció sanitària contra la covid entre març i juny del 2020, durant la primera onada de la pandèmia. Així ho estima la sala social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que ha dictat tres sentències en les quals eximeix la Generalitat d'indemnitzar per danys morals els professionals sanitaris.

El TSJCV considera que la Conselleria de Sanitat Universal va adoptar una sèrie de mesures "per a minimitzar els riscos i les conseqüències sobre els treballadors del sector", com informa en un comunicat. "No podem concloure que es produïra una situació d'inacció ni de falta de resposta davant tals esdeveniments", afig.

D’aquesta manera el TSJCV estima els recursos de suplicació interposats per la Conselleria de Sanitat Universal contra les sentències dictades per jutjats socials d'Alacant, Benidorm i València que la condemnava a indemnitzar el personal sanitari. 

I, entre aquestes mesures, esmenten la reducció al màxim de l'assistència presencial en els centres sanitaris, la suspensió d'intervencions quirúrgiques, ingressos o proves diagnòstiques programades, les primeres autoritzacions per a adquirir material sanitari per import d'1.043.020 euros o l'elaboració d'una guia d'actuació contra la Covid per a professionals sanitaris i sociosanitaris.

El tribunal descarta, per tant, que l'administració autonòmica, “malgrat la notòria excepcionalitat de la situació provocada per la pandèmia”, adoptara “una actitud passiva”. “No podem concloure que es produïra una situació d'inacció ni de falta de resposta davant tals esdeveniments”, resumeix.

“És indiscutible que la pandèmia va provocar sofriment i dolor a tota la població i, per descomptat, particularment als professionals de la sanitat, però com hem assenyalat, ni pot exigir-se una responsabilitat objectiva, menys encara en tals circumstàncies extraordinàries, ni l'actuació de l'administració equival a un incompliment culpable de l'obligació que li incumbia”, adverteixen els magistrats.

El sindicat mèdic recorrerà contra la sentència

Des del sindicat de metges i metgesses de la Comunitat Valenciana s’han mostrat “totalment sorpresos” per la decisió del TSJ i han deixat clar que plantejaran un recurs a instàncies superiors. Així ho ha comunicat a À Punt el secretari general del sindicat, Víctor Pedrera, que afirma no entendre que després de tres sentències favorables consecutives dels tribunals ordinaris el TSJ no reconega “allò que tot el món va veure i sap, que els metges vam ser obligats a treballar sense mesures de protecció”. 

Des del sindicat consideren que és una evidència que escapa a les decisions dels tribunals, i per això discrepen completament i els seus equips jurídics estan valorant recórrer en cassació al Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats