El TSJ avala el decret del Consell que declara els treballadors de la Ribera "personal laboral a extingir"

El tribunal assegura que els treballadors mantindran les mateixes condicions laborals i econòmiques davall del paraigua de la Conselleria de Sanitat

Imatge d'arxiu de l'interior d'un hospital valencià
Imatge d'arxiu de l'interior d'un hospital valencià / À Punt Mèdia

Els treballadors i treballadores del Departament de Salut de la Ribera seran considerats “personal laboral a extingir”. Així ho ha estimat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) aquest dimarts, en resposta a un recurs que interposà el Sindicat Independent contra el decret del Consell que regula l'extinció del contracte per concessió d’aquest departament de salut. 

Segons ha informat el tribunal, la denominació de "personal laboral a extingir" no l'ha creada l'administració autonòmica, perquè ja existeixen "precedents" en l’administració. La sala estima que, al marge de la denominació del personal afectat per la subrogació, es respecten la resta de les condicions laborals i econòmiques amb el nou ocupador, que passa a ser la Conselleria de Sanitat. 

Així, es manté el tipus de contracte laboral que tenien (fix, temporal, a temps complet, parcial o en la modalitat que fora) i continuen ocupant la plaça en les mateixes condicions funcionals que en el moment de la subrogació. També mantenen la relació professional, el grup professional i les tasques, retribucions, salari base i complements de jornada i la seua distribució. En realitat, segons el tribunal, l'únic efecte és que, quan la plaça o el lloc quede vacant, es cobrirà per personal estatuari.

A més, els magistrats han assenyalat que el decret no infringeix la Directiva Europea 23/2001 ni l'article 44 de l'Estatut dels Treballadors. “La condició de personal laboral a extingir no és equiparable a un contracte temporal o d'interinitat, ni tampoc a la figura de personal indefinit no fix (PINF), perquè la característica essencial d’un contracte d’aquest tipus és que la plaça exercida per la persona contractada s'ha de convocar a concurs oposició públic, circumstància que no es produeix en aquest cas, on el personal subrogat es mantindrà en els seus contractes fins que existisca causa legal d'extinció”, ha explicat la sala.

Per tant, els seus contractes s'extingiran quan concórrega algun dels supòsits previstos en l'article 49 de l'Estatut dels Treballadors: jubilació, incapacitat, causes disciplinàries i objectives d'acomiadament; és a dir, en els mateixos supòsits previstos que si no hi haguera hagut subrogació i continuaren sent treballadors de Ribera Salut II.

La resolució no és ferma i es pot recórrer en contra davant del Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats