Troben les restes d’altres dos soldats republicans a Vistabella del Maestrat

Hi ha deu fosses localitzades en aquest terme municipal, on es va combatre amb les tropes del Front de Llevant

Restes de dos soldats de la republicana Guàrdia d'Assalt, trobades aquest dilluns a Vistabella / 'À Punt NTC'

L’associació científica Arqueoantro ha descobert aquest dilluns de matí les restes òssies d’altres dos soldats republicans a la fossa del Tossal de l'Albagés, a Vistabella del Maestrat. Les troballes correspondrien a dos membres de la Guàrdia d'Assalt que van morir el 3 de juny del 1938.

Aquestes troballes se sumen a les dels nou combatents republicans que aquest diumenge van rebre sepultura al cementeri municipal després de ser homenatjats.

Les troballes s'han pogut fer gràcies als testimonis orals de veïns que encara recorden els afusellaments i les zones on es van excavar les fosses.

A aquesta zona del Maestrat hi ha localitzades unes 200 víctimes de la Guerra Civil, tots ells soldats republicans que moriren en combat o que foren afusellats. Els treballs d'exhumació continuaran els pròxims dies.

L'ajuntament ha cedit els nínxols

L'alcalde de la localitat, Jordi Alcón, ha afirmat que el poble “està bolcat a recuperar la veritat i la dignitat de les persones que encara estan oblidades pels camps”.

Per la seua banda, Antonio Giner, del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, ha indicat que alguns veïns han donat mostres d'ADN per tal de facilitar els treballs d'identificació dels soldats.

Finalment, Manuel Gilabert, de l'Associació de Víctimes del Front de Llevant, ha demanat que les institucions, “independentment del color polític, facen un acte de pietat” i que declaren una causa general que permeta investigar les fosses que encara queden, per tal de “mitigar el dolor de les famílies”.

També et pot interessar

stats