Quatre famílies reben les restes dels familiars a la fossa 126 a Paterna

La consellera de Qualitat Democràtica ha anunciat que abans de deixar el càrrec es faran 421 exhumacions a Castelló de la Plana, Alacant i Paterna

Familiars dels quatre afussellats reben les restes en un acte a Paterna / À Punt NTC

Amb molta emoció, quatre famílies valencianes han rebut hui al cementeri de Paterna les restes dels familiars represaliats pel franquisme 83 anys després que els afusellaren. En l'acte ha estat l'encara consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha assegurat que aquesta setmana, abans de deixar el càrrec, adjudicarà 421 exhumacions a Castelló de la Plana, Alacant i Paterna.

La família de Josep Brell, veí de Massamagrell i fuster de professió, ha sigut la primera a rebre les restes d'un dels represaliats trobats a la fossa 126 de Paterna. “Pense que mon pare, que està en el cel, estarà molt orgullós”, relata la neboda.

Tot i que molts descendents dels represaliats han faltat abans d’arribar a poder veure-ho, “és un dia de celebració dels que finalment tornen a casa, però també un acte de record de tots els que queden per vindre”, diu Natalie Martínez, besneta de Francisco Arnal, un dels quatre exhumats.

En l’homenatge al cementeri de Paterna, s'han llegit els noms dels centenars de persones les restes de les quals encara no s'han pogut identificar. "Hem tret de la fossa 144 persones assassinades, hem identificat les quatre primeres, però en queden moltes més", ha dit Maria Navarro, presidenta de l’associació Fossa 126 de Paterna.

La consellera de Qualitat Democràtica en funcions ha demanat perdó pels anys en què les administracions han donat l'esquena a aquestes famílies: "Nosaltres treballarem fins a l'últim dia. Està pendent d'adjudicar el pla d'exhumacions del 2023". 

Els últims huit anys s'han recuperat les restes de vora 2.300 persones represaliades i es calcula que encara queden un 30% de fosses per exhumar.

També et pot interessar

stats