Vistabella del Maestrat homenatja i enterra les restes de nou soldats republicans

Els cossos seran enterrats en dos nínxols del cementeri cedits per l'Ajuntament, després d'un solemne festeig fúnebre que recorrerà la localitat

Vistabella del Maestrat enterra les restes de nou soldats republicans / À Punt NTC

Les restes de nou soldats republicans, recuperats després de les tasques d'exhumació en fosses situades al terme municipal de Vistabella del Maestrat, descansaran a partir d'aquest diumenge en el cementeri del municipi. Ho faran després de recórrer els carrers acompanyats d'un festeig fúnebre i rebre un homenatge.

Els cossos s'han recuperat en les campanyes d'exhumacions de combatents republicans realitzades per l'Associació Científica ArqueoAntro i promogudes pel Centre d'Estudis de Penyagolosa i el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, dutes a terme entre 2020 i 2022.

Després de celebrar un solemne festeig fúnebre que recorrerà la localitat des del Dau fins al cementeri municipal, els nou soldats seran enterrats en dos nínxols del cementeri cedits per l'Ajuntament, on es col·locarà una placa commemorativa, hi haurà una ofrena floral i es llegiran poemes.

Dels nou cossos recuperats, un correspon a un soldat mort en combat prop del Mas de Marimón; dos més van ser assassinats en el moment de lliurar-se a les tropes de la 3a Companyia del Tabor de Tetuan, a l'arribada d'aquests al Mas dels Arcs; mentre que els sis restants, pertanyents als de guàrdies d'assalt, van ser afusellats en el Mas del Collet.

En l'acte d'homenatge actuarà la Societat Musical Banda Santa Cecília d'Atzeneta del Maestrat i la Rondalla Gatzara de Paterna. Durant el recorregut, intervindran entitats memorialistes com Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Montañas de Libertad, Associació de Familiars de Víctimes del Front de Llevant i la Plataforma Ciutadana contra la impunitat del franquisme.

XIV Jornades de memòria històrica de Vistabella 

L'acte d'homenatge s'emmarca dins de les XIV Jornades de Memòria Històrica de Vistabella, que s'han inaugurat aquest dissabte de matí. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, el Centre d'Estudis de Penyagolosa i l'Ajuntament de Vistabella del Maestrat han treballat junts durant les últimes setmanes per a confeccionar un esdeveniment cultural que recorda amb xarrades, presentacions de llibres i homenatges "les llibertats democràtiques reeixides en el segle XXI i la condemna del feixisme".

Aquest dilluns 31 començarà l'exhumació de la fossa comuna del Tossal de l'Albagés per l'equip d'ArqueoAntro i hi haurà una visita guiada a les trinxeres de la Serra de la Batalla i Mas del Boiro.

També et pot interessar

stats