Troben la primera fossa amb restes humanes al cementeri de Gandia

L'Ajuntament precisa que encara no es pot confirmar si són les de més de seixanta veïns republicans afusellats durant el franquisme.

Visita als treballs en el cementeri municipal de Gandia, aquest dimecres
Visita als treballs en el cementeri municipal de Gandia, aquest dimecres / Ajuntament de Gandia

Els treballs al cementeri municipal de Gandia per a intentar localitzar fosses amb veïns republicans assassinats durant el franquisme comencen a donar els primers fruits, segons ha informat aquest dimecres l'Ajuntament. En una de les dues excavacions han trobat una primera fossa amb restes humanes, però encara no es pot precisar si són dels represaliats, puntualitza. "És un fet històric", ha assenyalat l'alcaldessa, Diana Morant, que ha visitat els treballs junt amb la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, entre altres autoritats.

Les actuacions, que van començar el 16 de desembre i conclouran en breu, estan finançades amb 40.000 euros a càrrec de la Diputació de València. És una primera campanya d’excavacions per a intentar ubicar algunes de les fosses amb més de 62 republicans veïns de la Safor i altres comarques valencianes que van ser afusellats i soterrats en fosses al cementeri de Gandia. La intervenció, de vora quinze dies, està centrada en la zona on una de les famílies dels represaliats va indicar que podria haver-hi set persones afusellades el 7 d'agost de 1939. L’objectiu era trobar-hi almenys un clot. La segona de les excavacions que formen part de l'actuació ja s'ha descartat com a fossa per no haver-se identificat cap resta humana.

La consellera Rosa Pérez s'ha felicitat per la trobada i ha dit que exhumar les fosses del franquisme era un deute que tenen les administracions públiques amb la ciutadania "des de fa moltíssims anys". Ha reconegut que assolir l'objectiu que s'ha marcat el govern valencià, un territori "lliure de fosses", és "molt ambiciós", i ha demanat a totes les administracions que treballen en la mateixa direcció per a "recuperar la dignitat del poble".“Molts fills i filles ja no ho veuran, i han patit molt, sobretot que els arrabassaren, els mataren els éssers volguts i després no van poder ni fer-los el dol. És un deute històric que les administracions tenim amb elles”, ha expressat.

En l’Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia han assegurat sentir-se molt esperançats amb els treballs i han agraït la tasca d'investigació que s'ha fet per a poder desenterrar-los. Per això han demanat que passen a formar part de l’arxiu històric municipal de la ciutat perquè les generacions pròximes coneguen millor el que va passar durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

També et pot interessar

stats