Tres de cada quatre víctimes del tràfic de persones a Espanya són invisibles per al sistema, segons un informe
Unicef i la Universitat de Comillas alerten que cal millorar la identificació i el registre de dades per a combatre el tràfic de persones
Tres de cada quatre víctimes del tràfic de persones no estarien sent identificades i queden invisibiltzades. És la conclusió d'un informe elaborat per Unicef i la Universitat Pontifícia de Comillas en què alerten que cal millorar urgentment la identificació i el registre de dades per a combatre el tràfic de persones a Espanya.
Ambdues entitats han presentat aquest dijous l'estudi, anomenat "Què sabem i com ho expliquem: cultura de dades en el tràfic d'éssers humans", que incideix, a més, en l'escassa visibilitat de la infància davant d'aquestes situacions. Segons alerta, els registres oficials —la majoria de l'àmbit policial i dels tribunals— resulten insuficients per a conéixer i comprendre com aquesta forma de violència afecta els menors.
A partir dels resultats d'un projecte pilot realitzat a la Comunitat de Madrid, les expertes i els experts d'aquesta investigació estimen que a la regió a penes s'estaria observant el 26% de persones en processos de tràfic. És a dir, que el 74% de les víctimes "queden ocultes o són invisibles a ulls de les autoritats, les organitzacions, els mitjans i, en definitiva, de la societat".
I en el cas concret de la infància, per cada menor víctima de tràfic observat n'hi ha 5,7 sense observar, detalla l'estudi. Estimacions que, en opinió d'especialistes, podrien extrapolar-se a la resta del país. "Les dades sobre aquesta problemàtica amb què comptem actualment no reflecteixen la verdadera magnitud d'aquest fenomen a Espanya", ha asseverat el director executiu d'Unicef, José María Vera. "Hi ha casos que no arriben a formar part de les estadístiques oficials perquè s'investiguen com a agressió sexual, violència de gènere o detenció il·legal. Falta un organisme que unifique les dades recollides pels diferents actors implicats i que deixen ocultes moltes víctimes", molts d'ells menors, ha afegit.
Per exemple, segons registra Interior, de les 269 víctimes del tràfic de persones identificades a Espanya el 2020, només tres eren menors. "Això no es correspon ni amb el que relaten les víctimes —el 62% de les dones en processos de tràfic amb finalitats d'explotació sexual asseguren haver sigut iniciades en la prostitució quan eren menors d'edat—, ni amb el que es conta en els mitjans de comunicació", assenyala la investigació.
El percentatge d'Interior —només el 2% de les víctimes són menors— dista de la taxa mitjana europea, que entre 2017 i 2018 estava en un 32%, o amb la taxa de reconeixement dels països veïns per a aquest mateix període. És el cas de Portugal, amb el 29% (65 menors d'un total de 224 víctimes) o França, el 28% (796 víctimes d'un total de 2.846 persones).
D'altra banda, l'Informe Global sobre el Tràfic de Persones 2020, que cada dos anys elabora l'Oficina de l'ONU contra la Droga i el Delicte (Undoc) assenyala com la proporció de persones menors d'edat s'ha triplicat en els últims anys.
Per això, el projecte "Cultura de dades en el tràfic d'éssers humans" es va proposar estimar quina seria aquesta xifra oculta de víctimes de tràfic a través d'un projecte pilot que adapta el model estadístic d'estimació de sistemes múltiples (MSE), promogut per les Nacions Unides.