Tres de cada quatre persones que acudeixen al professional nutricionista han provat abans alguna “dieta miracle”

El Col·legi Oficial de Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, en el Dia Mundial de la Nutrició, alerta del risc de buscar dietes en els blogs d'internet o seguint el consell d'influencers sense formació

Una persona demana consell a un professional nutricionista
Una persona demana consell a un professional nutricionista / CODiNuCoVa

Aquest dijous se celebra el Dia Mundial de la Nutrició, que tracta de conscienciar la població de la necessitat d'establir correctes hàbits alimentaris i millorar la salut i la nutrició. Una data coincident a les portes de l'estiu d’un mes, el de maig, que segons els experts sol ser quan les persones comencen a pensar més en el seu cos, enel seu pes i a recordar-se de les dietes.

Segons el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), tres de cada quatre persones que acudeixen a les seues consultes han provat abans una "dieta miracle" per a aprimar-se, una pràctica que, si bé és sabut que perjudica l'organisme, continua sent habitual a les portes de l'estiu. És el resultat de l'enquesta feta entre els seus col·legiats, per a conéixer l'evolució de les consultes de nutrició durant els primers cinc mesos de l'any, amb més de 600 respostes.

Paula Crespo, presidenta del CODiNuCoVa, assenyala que les consultes de les dietistes-nutricionistes s'omplin al maig i al juny, “perquè encara hi ha gent que segueix la famosa operació biquini. No és qüestió d'aprimar-se en dos mesos, sinó que es tracta de tindre i mantindre un estil de vida saludable durant tot l'any, i això passa per canviar d'hàbits". De fet, un 24% dels professionals enquestats ha incrementat el nombre de pacients atesos entre un 50% i un 75%, en tan sols un mes.

Les dietes de moda més "consumides" sense assessorament 

Els especialistes dietistes i nutricionistes recorden que el seguiment de dietes sense assessorament ni seguiment professional poden portar aparellats problemes en la salut, com ara deficiències nutricionals, alteracions metabòliques o el famós “efecte rebot”.

Les dietes de moda més "consumides" de manera recurrent sense assessorament nutricional són aquelles dissociades, les baixes en carbohidrats, les basades en batuts i suplements i el dejuni intermitent sense control. 

Alerten de l’ús d’internet i dels influencers

Els membres de CODiNuCoVa assenyalen que, per a la població que vol perdre pes, els primers recursos són internet, amb les cerques de Google, els blogs i les notícies sense contrastar, seguit del boca a boca d'amics i familiars o d'un altre professional sanitari no expert en alimentació.  

Luis Cabañas, secretari del CODiNuCoVa, puntualitza que “els influencers en xarxes socials són una altra pedra a la sabata. Les xarxes socials, si bé han ajudat molt a conscienciar la gent de la necessitat de posar-se en mans d'especialista, també reuneixen moltes persones que sense formació ni coneixements adequats han vist en el culte al cos i en la pèrdua de pes un negoci”.

D’altra banda, CODiNuCoVa ha informat del manual per a la recuperació nutricional de pacients de Covid-19 no crítics, elaborat per dietistes-nutricionistes valencians amb l'objectiu de proporcionar informació actualitzada sobre pautes alimentàries per a pacients amb coronavirus en procés de recuperació, així com recomanacions per a la simptomatologia associada a la malalti, que té l'’aval de la Societat Espanyola de Nutrició Clínica i Metabolisme (Senpe) i la col·laboració d'Abbott Nutrició.

Nous productes i activitats amb els més menuts

Aquest Dia Mundial de la Nutrició també hem sabut que Ainia ha desenvolupat un pa sense gluten enriquit amb Alaria esculenta, una macroalga marró amb propietats nutricionals destacades, com ara l'alt contingut en minerals, vitamines, proteïnes, fibra, carbohidrats i el baix contingut en lípids.

Activitat a un col.legi a Oriola, a la Vega Baixa
Activitat a un col.legi a Oriola, a la Vega Baixa / Elis Villamartín

La nutrició en temps de pandèmia ha centrat activitats com les desenvolupades per la UPV, que ha fet dos tallers sobre ciència, cuina i dieta mediterrània en temps de pandèmia, amb la col·laboració de l’ONCE i dels alumnes de sisé de primària del CEIP Sant Joan de Ribera. Mentre que alguns col·legis d'Alacant han intensificat les activitats d’educació en nutrició. 

Imatge d'arxiu d'un taller dedicat a la nutrició
Imatge d'arxiu d'un taller dedicat a la nutrició / UPV

També et pot interessar

stats